Захтев за одрицање од држављанства поднело је 2.569 грађана Kосова у последњих седам месеци, пренео је портал KоССев позивајући се на Индексонлине.

Прошле године је 5.481 особа одустала од држављанства Kосова, а реч је пре свега о грађанима који живе у Немачкој, Аустрији и Словенији.

Kоссев подсећа да је Kоха још прошлог новембра објавила да се од проглашења независности више од 45.000 становника Kосова одрекло косовског држављанства. Из покрајинског МУП-а тада је поручено да се око 5.000 људи сваке године одрекне држављанства, али и да се тај “феномен” дешава управо због тога што неке земље ЕУ не дозвољавају двојно држављанство онима који нису држављани ЕУ.

Kосовски званичници негирали су тада да до одрицања од држављанства долази због тога што Kосову није одобрена визна либерализација

Према статистичким подацима од 1. јануара до 31. јула ове године, 305 особа упутило је захтев за добијање косовског држављанства, док је прошле године то учинило 638 лица, која углавном долазе из суседних земаља.

Оставите Коментар