Стручњак за безбедност Авни Исљами изјавио је да, уколико Америка повуче трупе с Косова, рат између Србије и Албанаца је неизбежан, преноси Љајми.

Подсетимо, војни стручњаци, како у НАТО, тако и у свету, али и у Приштини, тврде да би Војска Србије за само три сата изашла до северне Косовске Митровице и на мост на Ибру.

Истина, преузимање комплетне територије КиМ било би нешто компликованије и изискивало би више времена, али Војска Србије би и тај задатак, тврде војни аналитичари, одрадила без проблема. Тачније, на КиМ не постоји ни критична маса, а још мање војна сила која би је могла спречити уколико би се НАТО и Амери повукли из јужне српске покрајине!

Исљами, међутим, покушава да смањи напетост па поручује како упркос притисцима да се укине такса, он не верује да ће САД повући трупе с Косова, због геополитичког и геостратешког положаја Косова и Албанаца, али и Балкана уопште.

– И поред реторике и изјава које су амерички званичници с правом и недвосмислено дали о укидању таксе, мислим да се америчке трупе неће повући са Косова. Колико год Косово ризиковало да америчке трупе оду, ја не верујем у то. Без обзира на околности и притисак који се врши на актуелну владу да укине таксе безусловно, ради се о политичкој одлуци владе коју не могу да коментаришем. Али у погледу повлачења америчких трупа, моје мишљење је да се неће повући, не због Косова, већ због геополитичког и геостратешког положаја Косова и Албанаца на Балкану уопште – рекао је Исљами.

Стручњак за безбедност на Косову Рамадан Ћехаја каже да не верује да ће САД повући трупе са Косова.

Ћехаја каже да Косово неће бити у позицији да дозволи повлачење снага, посебно због потребе за потпуном безбедношћу државе.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе за своје присуство на Косову имају гео-стратешке интересе.

– Подсећам пре свега да морамо блиско сарађивати са Сједињеним Америчким Државама, пре свега што имамо стратешког партнера и морамо бити веома опрезни. А што се тиче повлачења америчких трупа из Бондстила или Косова, не верујем да ће се то догодити. Сједињене Америчке Државе својим присуством испуњавају своје интересе са геостратешког становишта, а са друге стране су у НАТО, односно у оквиру КФОР-а, тако да не верујем да ће се то догодити – рекао је Ћехаја.

Политички аналитичар Скадран Рамадани је забринут због ескалације односа између Косова и Америке која је довела до најаве размишљања о повлачењу америчких трупа.

Каже да би повлачење америчких трупа на Косово имало далекосежне последице.

– Не значи да ће се они повући, али ово је аларм којим би се требало позабавити. Веома је лоша вест да је син председника Трампа потврдио оно што је сенатор рекао након Гренела, а у Белој кући су појачани гласови да трупе треба повући. То ће имати доста последица, од безбедности до политичког и економског развоја, тако да морамо бити веома пажљиви у погледу одлука које ће донети влада Косова – рекао је Рамадани.

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply