Албански премијер Еди Рама тражио од Атине да врати имовину Албанцима, такозваним Чамима, који су због сарадње са нацистима протерани након Другог светског рата из Епира, приобаља преко пута Крфа

nspm.rs

Шиптари сад хоће да узму и део Грчке, и то Епир, приобални део прекопута Крфа. Албански премијер Еди Рама тражи од Атине да врати имовину и грчко држављанство албанским муслиманима, такозваним Чамима, који су протерани након Другог светског рата из Епира због сарадње са нацистима.

Траже и споменик

Рама је, говорећи за Албанску ТВ, навео да Грчка мора да призна Чаме.

– Питање Чама је отворено. Надамо се да ћемо успешно окончати разговоре о томе и ући у нову еру стратешке сарадње са нашим комшијама, еру у којој се давни проблеми неће понављати, у којој ће сенке прошлости остати у прошлости – навео је албански премијер.

Албанско питање

Надамо се да ћемо успешно окончати разговоре о Чамима и ући у нову еру стратешке сарадње са нашим комшијама

Еди Рама

Он је додао да Албанија додатно од Грчке захтева да подигне споменик Чамима у Епиру, велики попут џамије коју грчка влада гради у Атини за муслимане.

– Албанска страна инсистира на разговорима о Чамима. То је албанско питање. Говоримо о грађанима који су некад имали имовину у Грчкој и који носе горке успомене. Тражимо да им се у Епиру подигне споменик и то је потпуно оправдан захтев – рекао је Рама.

Након те његове изјаве, грчки министар спољних послова Никос Коцијас поручио му је да за његову земљу питање Чама не постоји и да о томе нема шта да се разговара.

– Сви би волели да изгурају неки свој национални интерес, али Грчка никад неће прихватити да уопште постоји питање Чама које треба решавати – нагласио је Коцијас.

Атина тражи да Македонци објаве ново име

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас позвао је јуче званичнике у Скопљу да коначно јавно кажу како ће гласити ново име Македоније, као и да то разјасне својим грађанима. Он је у интервјуу за „Јуроњуз“ рекао да Атина већ припрема терен да грађани Грчке прихвате то ново име, али да не види да се то чини и на другој страни.

– Грчка влада је преузела одговорност да јавно каже да жели промену имена северног суседа и да прихвата да се у новом имену нађе реч „Македонија“. Сад очекујемо од Скопља да коначно изађе и јавно каже шта ће у том имену бити „презиме“ и да исто тако то објасни својим грађанима – рекао је Коцијас.

Како медији незванично сазнају, спекулише се о пет могућих решења – Вардарска Македонија, Северна Македонија, Горња Македонија, Република Македонија (Скопље) и Нова Македонија. Према неким проценама, Република Нова Македонија је најприхватљивије и Атини и Скопљу, те ће некадашња југословенска република ускоро понети то име.

Аналитичари, међутим, сматрају да је нови захтев власти у Тирани само увод у отимање грчке територије.

– Није тајна да Албанци нису одустали од прављења „велике Албаније“. Након Косова и дефакто преузимања власти у Македонији, они су већ на пола пута до циља. Фали им само северозападни део Грчке и део Црне Горе. Сада су се устремили на Грчку и, ако добију међународну подршку, населиће Чаме у Епиру. Онда ћемо имати огроман проблем на Балкану – оцењују грчки стручњаци.

Чами су, иначе, Албанци муслиманске вероисповести који су 1944. и 1945. протерани из Грчке због колаборације са нацистичким окупатором. Није тачно утврђено о ком броју протераних је реч, па грчки извори наводе да се ради од 14.000 до 25.000 људи, док Албанци тврде да је у питању 35.000.

Нема разговора

Грчка никад неће прихватити да уопште постоји питање Чама које треба решавати

Никос Коцијас

Тирана тражи да Грци Чамима врате имовину, да им дају грчко држављанство уз дозволу да задрже и оно које сада имају, али и да их признају као националну мањину. То питање Албанци су покренули још почетком 90-их, међутим због изостанка подршке међународне заједнице досад се ништа није догодило.

Кажњени према закону

Грчка, с друге стране, не признаје уопште питање Чама. Атина нема намеру да дозволи Шиптарима да се врате у Грчку јер су сарађивали са немачко-италијанским окупаторским снагама током Другог светског рата. Због тога су проглашени ратним злочинцима и кажњени према грчким законима.

Године 1992. тадашњи грчки премијер Константин Мицотакис предложио је решење. Понудио је враћање имовине само оним Чамима за које се установи да нису починили злочине против Грка, већ да су побегли из земље из чистог страха. Услов за то је да албанска влада исплати компензацију Грцима који су прогнани из Албаније током комунистичког режима. Тај Мицотакисов предлог никад није прихваћен.

Извор: informer.rs