Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ни Шерлок Холмс не би могао да утврди колико је тачно земаља признало независност Косова.

Он хе изјавио да се може рећи да је број земаља које признају независност Косова пао испод 100 јер, поред држава које су повукле признање, има и оних које не гласају за Косово, попут Египта, Перуа или Омана.

„Веома је тешко утврдити колико је замаља заиста признало Косово. То ни Шерлок Холмс не може да утврди. Код одређеног броја земаља не постоје никакве одлуке“, истиче шеф српске дипломатије и препричава разговор с министром из Омана с којим се умало посвађао јер је Дачић тврдио да је Оман признао Косово, а министар из те земље да Оман то никада није учинио.

На приштинском списку земаља које су признале Косово су и Нигерија и Уганда, што није тачно рекао је Дачић. „Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став“, каже Дачић.

До сада је 13 земаља повукло признање Косова међу којима су према тврдњама српских званичника: Унија Комора, Сао Томе и Принсипе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска острва, а најновија је Палау.

Еспресо.рс је направио детаљну мапу земаља које су признале лажну Републику Косово, оних које то нису, као и оних које су повукле признање.

Погледајте нашу мапу:

Фото: Илустрација/Espreso.rs
Фото: Илустрација/Espreso.rs