У 2022. години није било нових признања тзв. Косова, а професор дипломатије и међународног преговарања Ваљон Муртезај тврди да институције у Приштини треба да раде више и да имају праву стратегију која ће довести до нових признања.

  • Нисмо приметили да садашња косовска дипломатија има јасну стратегију за повећање броја признања. За (тзв.) Косово је веома важно признање од пет земаља чланица Европске уније – каже Муртезај.

Муртезај истиче да је за нова признања потребна посебна стратегија и свакодневна и мудра комуникација са свим овим државама и другим државама, које могу да утичу на њих да признају независност тзв. Косова.

Професор међународног права Африм Хоти такође каже да је обезбеђивање признања прилично изазовно.

  • У спољној служби имамо недостатак капацитета и недостатак акција и као резултат имамо ову стагнацију. Иако желим да верујем да је највећи проблем у погледу признавања везан за питање ненапретка у дијалогу (тзв.) Косова и Србије. То је довело до тога да поједине земље зацементирају своје позиције и чекају епилог разговора, како би потом могле да донесу релевантне одлуке – каже Хоти.

Хоти и Муртезај оцењују да би питање признања требало да буде приоритет број један Министарства спољних послова.

Оставите Коментар