Ствари су се отеле контроли у Приштини! Наиме, представници владајућих странака на Косову постигли су договор о „финалној фази дијалога о нормализацији односа Косова и Србије“, у којем се уопште не спомиње Хашим Тачи, тзв. предсдник лажне државе Косово.

Интересантно, на састанку код председника парламента Кадрија Весељија учествовали су и премијер Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Енвер Хоџај и Дардан Гаши, а према том плану, „Косово не прихвата трећи степен власти и границе ће бранити свим средствима“. С друге стране, како се сазнаје, суочен с толиким нападима „некадашњих другова“, Хашим Тачи је спреман да сарађује и са Специјалним судом за злочине на Космету у периоду од 1998. до 2000, односно да достави доказе против браће Харадиај, Љимаја и Весељија.

– Тачи се налази под „Баражном ватром“, јер га нападају сви, од опозиције, преко Харадинаја до Весељија, и питање је колико још може да издржи. Због тога и не чуди што можда види излаз у Специјалном суду, односно оптужницама против браће Харадинај, односно Кадрија Весељија, јер би њиховим склањањем с политичке сцене Приштине њему била олакшана позиција – наводи добро обавештен избор.

С друге стране, аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је очигледно да Албанци желе неког још екстремнијег у односу на Тачија, који је спреман да зарати са Србијом.

– Иако из нашег угла потези Хашима Тачија изгледају екстремни, Албанцима очигледно требају још екстремнији политичари, који су спремни да изазову рат – наводи Анђелковић и додаје да не верује да може доћи до „директног сукоба између албанских политичара“.

– Биће појачане тензије, али не и сукоба. Пошто је јасно да неће доћи до нормализације односа, биће лакше и Србији да представи светској јавности шта се заиста дешава у дијалогу Београда и Приштине.

Што се тиче договора политичких партија на Косову, који би тек требало да се усвоји у парламенту, у резолуцији се у тачки пет говори о саставу делегације за дијалог са Србијом, на чијем је челу, како је и раније предложено, заменик премијера Фатмир Љимај, док су чланови комисије заменици премијера Беџет Пацоли, Енвер Хоџај, Дардан Гаши, тзв. министар Махир Јагдјилар и шеф кабинета премијера и шеф делегације Косова у техничком делу дијалога Авни Арифи.

--