Директор Косовског института за политичка истраживања и развој Љуљзим Пеци сматра да би могућа инвазија Русије на Украјину могла да доведе до тога да четири чланице НАТО признају Косово, као и да би то могло да постане императив за одржавање безбедности и стабилности у јужном крилу Алијансе.

Пеци је на Фејсбуку написао да би евентуална инвазија Русије на Украјину могла да има последице и у региону Балкана, јер ће то бити кључни моменат да земље региона, посебно Србија, покажу свој кредибилитет према Западу.

“Близу нашег континента су црни дани, који би могли да резултирају хиљадама жртава у Украјини, али и шире, уколико сукоб ескалира ван граница ове земље. То би могло да има последице и на Балкану, укључујући и тренутак истине за Србију, која неће имати комфор да буде декларативно у исто време са Западом и Русијом. Данас ће за све земље региона њихов кредибилитет као савезника Запада и њихова опредељења бити кључно питање, не само у вези са сукобом у Украјини, већ и у односу на безбедност и стабилност у региону, у овим турбулентним временима са дешавањима чији се крај не зна”, написао је Пеци на свом Фејсбук профилу.

Циљ Русије, према његовим речима, није само да изврши инвазију на Украјину, већ и да “насилно промени садашњи европски и светски поредак”, као и да тестира кохезију Запада и посебно НАТО.

Оставите Коментар