Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је недавно доспео у жижу јавности када је после седнице Савета безбедности УН одбрусио амбасадорки тзв. Косова Вљори Читаку.

На питање да ли очекује да још земаља повуку признање тзв. Косова, Дачић је одговорио потврдно.

  • Очекујем да у наредних годину дана десетак земаља повуче признање, можда и више. Ја више и не морам да утичем на те земље, оне саме хоће да повуку признање. Треба са њима, са тим земљама радити. Да видимо шта ми њима можемо да помогнемо. На пример, пет или десет студената из Гане, Суринама који овде добију стипендије да студирају, па то је као кад неко некоме да милион долара. Тито није био луд кад су се страни студенти школовали код нас, јер сви они су касније били наши најбољи амбасадори – рекао је Дачић.

Мудро вођена дипломатска офанзива Србије, вођена председником Александром Вучићем је уродила плодом, и велики број земаља је повукао признање. Свако то повлачење је болело терористе у скупим оделима из Приштине. Истицали су како су то мале земље, али им је Вучић скренуо пажњу на то да свака та земља има право гласа у УН исто као и Америка или Русија.

Подсећамо, признање је повукло 13 земаља: Унија Комора, Сао Томе и Принсипе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва и Палау.

Беџет Пацоли је пре него што је постао косовски шеф дипломатије дословно куповао признања. Новцем. То му није било тешко будући да је имао новца, а да то није било компликовано извести у неуређеним државицама Азије и посебно Африке. Након промена власти у појединим земљама, долази и до повлачења признања, будући да су дилови постизани са појединцима из власти који су касније смењени. Сада би било врло компликовано, вероватно неизводљиво да поново неки од представника Приштине иде и „лобира“ на такав начин.

Оставите Коментар