Председник Словеначке националне странке Змаго Јелинчић поднео је данас у парламенту Словеније захтев министру спољних послова Миру Церару да Словенија повуче признање Косова – сазнаје Спутњик.

Тако је, после Италије, ово друга чланица ЕУ у којој се на високом нивоу разматра одлука о кључном државном питању Србије.

Словеначка национална странка је још 2008, када се у словеначком Парламенту гласало о признавању независности Косова, била против тога.

На то је у Београду ове недеље подсетио и потпредседник те странке Јан Ивануша који је гостовао у емисији „Спутњика“ – На нишану Мирослава Лазанског.

– И данас исто мислимо. Добре односе са Србијом имамо већ деценијама и надамо се да ће тако и остати. Постоји нови путоказ, нова смерница за то да се признања Косова пониште, јер су се сада сви ставовима повукли уназад. Шпанија је у међувремену добила проблем са Каталонијом. Јасно је да сада треба бити паметан и одлучан у захтевима за повлачење признања. Видећемо како ће проћи европски избори у мају, али надамо се неким новим идејама и неким новим снагама које би то омогућиле – рекао је Ивануша.

Ускоро опширније…