Председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић разлоге за оставку Рамуша Харадинаја види у све већим притисцима ЕУ и САД да Приштина укине таксе, за које нема оправдања, али указује да су Албанци на КиМ препознали шансу да пролонгирају процес дијалога и све могуће опције за било какав споразум, јер чекају одлазак америчког председника Доналда Трампа.

  • За њих нема никакве дилеме, ово није тренутак у коме они желе да преговарају са Србијом – рекао је Милетић за Танјуг.

У том смислу, он је подсетио да је Елиот Енгел приликом посете Приштини тражио да Србија призна Косово, да је Ненси Пелоси примила Кадрија Весељија, те додао да постоји стална комуникација Албанаца са КиМ са „алтернативама“ републиканској администрацији, чије иницијативе не желе да подрже.

  • Њима је циљ да сачекају свој тренутак, када дођу ти “јастребови“, још од Клинтонове администрације, и заузму позиције које ће Албанцима омогућити реализацију њихових интереса, уз минимизирање српског утицаја – сматра Милетић.

Када је реч о одласку Харадинаја у Специјални суд за злочине ОВК, у својсву осумњиченог, Милетић каже да се одлично зна , и то не од јуче, да су почињени ратни злочини, да су Харадинајеве руке крваве, што знају и тужиоци претходног Хашког трибунала који га је ослобидио, и сада Специјалног суда.

  • Сви то знају, а нико никад ништа није предузео. Предузет је минимум и предузете су мере које су омогућиле Харадинају да се шета као слободан грађанин, да се среће са међународним политичарима, и да један криминалац и злочинац буде кредибилан политичар”, приметио је Милетић.

Он верује да оставком, Харадинај себи диже цену на КиМ, јер ће му, како каже, подршка вероватно порасти, па ће можда бити у прилици да контролише политички живот Албанаца на Косову и Метохији.

Све што се дешава је једна планска игра, у којој се опет подиже рејтинг Харадинају, оцењује Милетић.

  • Једино што би нас разуверило и показало да је реч о нечем озбиљном је задржавање Харадинаја, његово утамничцење и бар делимично задовољење правде, до оптужбе, односно пресуде – рекао је Милетић, али и додао да постоје објективне сумње да ће се то догодити.

Ова игра, каже, неће ништа добро донети српском народу на КиМ, региону, ни самој ЕУ.

Коментаришући речи председника Александра Вучића да ће се сада појачати притисци на Србију да призна Косово, Милетић каже да је тај пристисак сталан, али и неоснован, јер Србија неће признати Косово.

Каже, није убеђен да ће Србија трпети додатни притисак међународне заједнице, јер је, објашњава, Србија је доведена до зида и нема никакве могућности за додатне уступке.

Србија, каже, неће устукнути, што је добро познато и на Западу и на Истоку – да не треба очекивати од Србије нека даља попуштања.

  • Мислим да неће доћи до неких специјалних заоштравања, с тим што је наш задатак онда још озбиљнији – да јачамо Србију, поправљамо квалитет живота, јачамо војску, да будемо спремни и за негативне сценарије које многи прижељкују. – рекао је Милетић.

Јер, како каже, провокације самих Албанаца су непрестане и од њих не може ништа добро да се очекује, било да је у Приштини на челу Харадинај или било ко из “екипе” коју чине доказани криминалци, људи који су спремни на све за очување својих личних интереса.

Оставите Коментар