Беџет Пацоли у интервјуу за амерички портал Аxиос.цом рекао је да би Kосово могло одустати од таксе и оптужио је Русију да помаже Србији.
Према речима одлазећег министра спољних послова на Kосову, Русија помаже Србији у настојању да убеди афричке државе да повуку дипломатско признање Kосова. Kако преноси “Зери”, амерички портал у тексту наводи да се Србија жестоко противи независности Kосова и да је предузела тајну активност да убеди друге земље да промене курс.

Циљ је, како пише приштински лист, а преноси Kосово онлине, да укупан број земаља које признају Kосово падне испод 97, или половине чланства у УН. Посебно се истиче да је велику буку недавно изазвала изјава српског министра спољних послова да је Централноафричка Република (ЦАР) повукла своје признање Kосова.

Пацоли у интервју тврди да је то део “кампање” у којој Србија саставља дипломатска писма и покушава да убеди званичнике да их потпишу без проласка кроз процедуре, често кроз “криминална дела”.

Он је рекао да је Русија, која подржава Србију по питању Kосова, “очигледно” укључена у кампању непризнавања Kосова. Рекао је да није јасно да ли та помоц́ укључује олакшавање плац́ања, али нагласио је да Русија има споразуме о продаји оружја и друге пословне активности са многим земљама које су циљане у српској кампањи.

Пацоли каже да би Kосово могло одустати од таксе на српску робу “ако је Србија вољна да седне и ради са нама на основу неке узајамности”.

“То значи поштовање претходних споразума између наших земаља и узимање у обзир постојања Kосова као државе са властитим границама и уставом”, каже одлазећи министар спољних послова и додаје: “Kосово жели да се третира као једнако за преговарачким столом, а не као непризната држава. С друге стране, Kосово мора да схвати да га Србија нец́е признати у потпуности без ичега заузврат “.

Пацоли је истакао да је најбоља стратегија да се обе земље врате за сто та да Kосово привремено укине таксе у периоду од шест месеци, а да за то време дијалог буде интензивиран и да их обнови уколико нема конкретних резултата.

“У међувремену, Србија мора да заустави своју кампању за непризнавање, што је противно духу дијалога и Бриселском споразуму из 2013. године”, каже Пацоли.

Оставите Коментар