Приштинске власти онемогућиле су да 20 српских лекара и медицинских сестара уђе на Косово и Метохију, саопштио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истакао да је то је „скандал првог реда“, чиме је Приштина показала „нови понор у људском и политичком смислу“.

Ђурић је прецизирао да су лекари и медицинске сестра заустављени јуче на административном прелазу Мердаре, иако је официр за везу раније већ најавио њихов долазак. Он је навео и да очекује реакацију међународне заједнице, Мирослава Лајчака и Ричарда Гренела, због ове забране.

  • Приштина је овиме показала ново дно и нови најнижи понор и у политичком и у људском смислу, онемогућавајући тиме нормално функционисање и КБЦ у Грачаници и у другим установама – рекао је Ђурић.

Он је навео да је реч о лекарима и медицинским сестрама, које и иначе живе и раде на релацији централна Србија – КиМ, односно, сви су пореклом са Космета и деценијама раде у тим здравственим установама. Ђурић је рекао и да ово представља кршење бројних међународних норми и обавеза проистеклих из различитих споразума, директно угрожавање здравља и безбедности грађана српске националности.

  • Ово је резултат политичке климе коју стварају вође албанских партија у Приштини, а директан разлог је у томе што су се у Приштини уплашили изјаве Кадрија Весељија, дан раније, а који је на циничан и злокобан начин, лажљиво говорио о томе како нови лекари долазе из Србије на КиМ. Као да би и то требало да буде проблем, чак и да долазе нови – рекао је Ђурић.

Приштинске власти су се, сматра Ђурић, очигледно у паничном страху од вође терориста, одлучили за то да српским медицинарима онемогуће улазак. Он је поручио да ће Београд са још више жара и страсти наставити кампању да истину о Косову, као лажној терористичкој творевини, шири по целом свету. Ђурић је навео и да је ово „скандал првог реда“, а да се десило медицинарима неке друге националности, то би до сада била главна вест на свим светским медијима, а овако, каже, постоји ризик да прође као незапажена вест.

  • Приштини поручујем да само наставе са оваквом праксом и “на куково лето“ ће да уђу у било коју међународну организаију и да остваре било који од политичких циљева. Ми ћемо да наставимо да се понашамо потпуно супротно од њих, када је реч о медицинској и сарадњи у хуманитарним питањима – рекао је Ђурић.

Додао је да очекује да ће огласити лекарске коморе и лекарска удружења, јер је њиховим колегама онемогућено да нормално обављају свој посао. Навео је и да постојећи капацитети могу да задовоље бригу о пацијентима на КиМ.

Оставите Коментар