Албанска мафија је у Шпанију стигла 1990, и постала је позната углавном по трговини људима и хероином. Међутим, током година, ове опасне криминалне организације – које укључују грађане Албаније и тзв. Косова – експоненцијално су расле, постајући краљеви трговине дрогом у Шпанији и другим деловима планете као што су Уједињено Краљевство или Еквадор, пише „Ел Такиграфо“.

Како наводи тај шпански портал специјализован за правосудне, полицијске и криминалне хронике, албанске криминалне групе су се прво бавиле хероином, па кокаином, а сада су додали и узгој и промет марихуане.

Од 2017. године, што се поклопило са првим упозорењем „Мосос д’Ескуадра“ о доласку транснационалних криминалних група у Каталонију посвећених трговини марихуаном, Албанци су своје ресурсе усмерили на ову дрогу, подижући плантаже у свим крајевима Шпаније, али посебно на источној обали и у Каталонији.

Искоришћавају сународнике без досијеа као „баштоване“

Производња великих количина дроге укључује велике плантаже, обично смештене у индустријским складиштима или у породичним кућама. Истовремено, за правилно функционисање усева, и гарант добре жетве, албанске газде експлоатишу сународнике који у Шпанију стижу са привременим боравиштем (90 дана), пише „Ел Такиграфо“.

Раднике затварају у плантаже да обављају функцију „баштована“, не могу да напусте просторије и живе експлоатисано узгајајући и надгледајући узгој марихуане, док им не истекне дозвола и могу да се врате, у своју земљу. Међутим, током дана рада на плантажи немају никакав контакт са спољашношћу.

Како наводи шпански медиј, то су обично мушкарци, без много средстава и већина (90 одсто) без претходне криминалне историје. На овај начин, ако буду ухапшени, мање су шансе да добију казну затвора.

Савези са локалним произвођачима

Инспектор Тони Саљерас изјавио је да „криминалне организације купују производњу од локалних произвођача, чиме се успостављају синергије између страних и националних група. Први им плаћају добре своте новца да би други узгајали дрогу за њих на плантажама које су већ поставили широм каталонске територије“.

Присутни на другим деловима планете

Међутим, наводи „Ел Такиграфо“, ове криминалне организације нису се ограничиле само на раст у Шпанији, већ се њихово присуство шири и на друге делове планете. На пример, воде тржиште кокаина у Великој Британији, која је и европска земља која највише конзумира ту наркотичку супстанцу. Тамо су, поред тога, купили многе ресторане у Лондону, како би опрали новац који добију од трговине дрогом.

С друге стране, ако пређемо са старог на нови континент, албански кланови су пре неколико година стигли у Еквадор, тачније у град Гвајакил, чија је лука постала кључни део логистике међународне трговине дрогом у последње две године. Занимљиво је да су се населили у Јужној Америци захваљујући калабријској мафији која се позиционирала као најмоћнија и најопаснија на свету. Калабријски кланови су дали поверење албанским емисарима да отворе нове руте из Гвајакила.

Заслужили су место у врху организованог криминала

На овај начин су албански кланови годинама стекли поверење свих међународних криминалних организација. Овај престиж су стекли углавном због страха који уливају, „иако у Шпанији држе низак профил – заинтересовани су да остану непримећени – у остатку света су веома насилни”.

Оставите Коментар