БАЗА тзв. Косовске полиције у селу Јасеновик код Зубиног Потока, коју је јуче обишао Аљбин Курти, изграђена је, како кажу мештани овог краја, на земљишту које је у приватном власништву Срба који ту живе.

Не само да се радови изводе на земљишту које је отето српским породицама, већ специјалне јединице тзв. Косовске полиције не дозвољавају мештанима села око Зубиног Потока да прођу путем који води до њихових шума, њива и ливада. 

Специјалци су, у потпуности, блокирали сеоски пут који од места Јабука води до репетитора на Бранковом брду, а сви који су покушавали да прођу тим путем враћени су уз образложење да не могу ићи даље јер су у току радови

О грађевинским радовима власници имања нису обавештени, иако су они у поодмаклој фази, што је потврдио и Куртијев обилазак нове базе.

Пре неколико дана полицајци нису дозволили нашој екипи да из непосредне близине сними радове који се изводе у селу Горњи Јасеновик, што смо снимили са околних брда.

Због свега наведеног мештани живе у страху и неизвесности, а наоружани припадници специјалне полиције свакодневно их пресрећу.

Мештани страхују да убудуће неће моћи уопште да користе пут који води до будуће базе, а који за многе представља једини начин да стигну до својих шума и ливада. Због тога ће неки и зиму дочекати без огрева. 

Додају да се сече њихова шума, њиве се бетонирају, а свакодневно се чује брујање тешке механизације на земљи која је у приватном властништву српских породица. 

Један од мештана Радун Ђукић каже за каже да је био спречен да обиђе своје имање и да су га специјалци, наоружани пушком, пресрели на путу.

– Зауставила ме је полиција, Албанци. Уперили су пушку од мене и рекли ми да нема пролаза. Рекао сам им да је ово моје имање и захтевао да разговарам са главним. Спустили су пушку и позвали га, а он ми је рекао да нам граде пут за Бранково брдо. Мајка ми је болесна, не може ни санитет да дође до нас. Полиција је била фер, али сада су поставили велики насип и никако се не може проћи – каже Ђукић.

Радун се пита како опстати даље.

– Пута нема, струје нема, посла нема. Како да опстанемо. Албанци су нам дошли до куће, око 10 хектара су поравнали. Не питају чије је. Њих је неко послао, ови људи нису криви они су радници који раде за паре – испричао је он.

Дејан Милановић потврђује, у разговору за Косово онлајн, да нико није са њима контактирао за дозволу и да су се одједном појавили припадници специјалне јединице и тешка механизација која је почела са радовима узурпиравши њихову имовину.

– Пре месец дана нама непозната лица су почела да раде овај пут. То је некада био сеоски пут за запрежна возила који је био широк можда два-три метра, сада је проширен на седам-осам, можда и десет метара. Пут је насут и одрађена је сва инфраструктура. Које су намене овог пута не знамо јер нам нису дали ни да приђемо ни да питамо у које намене се пут ради. Радници непознате фирме су били обезбеђени од стране два оклопна возила специјалне полиције који су приликом нашег доласка или постављања питања подизали пушке према нама и нису дозвољавали да постављамо питања – започео је своју причу Милановић.

Полицајци су, како каже, мештанима рекли да се обрате општини. Ипак, када су контактирали са представницима локалне самоуправе, речено им је да нико није тражио дозволу, нити је било ко контактирао са општином поводом ових радова. 

Милановић додаје да мештани страхују да овај пут неће ни бити слободан за њих и да ће ту бити изграђени објекти Косовске полиције. 

– Проблем је у томе што ми овај пут највероватније нећемо моћи ни да користимо, ако нас сада заустављају са дугим цевима шта ће бити ако буду направили неки објекат горе. Притом, 99 посто тог земљишта је у приватном власништву, а ту су наша имања – истиче он.

На питање да ли им је неко понудио новчану накнаду или од њих тражио да откупи њихово имање Дејан каже да његово имање није на продају.

– Нико нас није контактирао, али не пада нам на памет да ово продамо. Дедовина се не продаје то треба да буде свима јасно. Доста су нам одузели, конкретно мени је за изградњу хидросистема „Ибар Лепенац“ одузето 9,5 хектара обрадиве земље без икакве накнаде. Ако нам и ово забране, онда не видим сврху опстанка – наводи Милановић.

Оно што га посебно брине је долазак хладних дана и зимског периода јер је могуће да поред сопствене шуме остане без огрева.

– Иде зимски период, с обзиром на то каква је енергетска ситуација, често имамо искључења струје, свако домаћинство треба да прибави дрва за огрев. До сада је било доста тешко дођемо до дрва сада је још теже, јер не знамо шта све могу да нам натоваре да смо покушали да урадимо. С обзиром на све ово што се дешава за њих не постоји закон, у ствари не постоји закон за нас Србе, они могу да раде шта хоће. Њима је све дозвољено, једино нама није дозвољено да будемо свој на своме и да имамо неки нормалан живот са својим фамилијама – закључио је.

Миливоје Ђукић рекао нам је да је само чуо да му је имање узурпирано и да није покушао да га обиђе јер су му комшије рекле да тамо има наоружаних људи.

– Ја сам 26. августа сазнао од комшије да ми је имање ограђено и да су тамо радови у току. Нисам ишао јер ми је комшија рекао да су у шуми наоружани специјалци. Отишао сам у полицијску станицу у Зубином Потоку где сам однео све папире са којима се доказује да је то имање моје. Предао сам сву катастарску документацију и они су ми рекли да ће предузети мере које су у њиховој надлежности – рекао нам је Миливоје.

Он каже да нико сада не долази код њих јер се људи плаше.

– Ово је сеоски пут који сам ја сам правио лично за себе. Ту сада они пролазе џиповима, све су ископали, тешко је доћи сада до моје куће, а и ко ће да дође када је пуна шума наоружаних људи. Ја сам овде рођен и не плашим се, али када неко ово са стране види, наравно да ће се уплашити и да неће доћи – каже Миливоје.

Мештани кажу да су се обраћали и локалној полицијској станици у Зубином Потоку и представницима општине Зубин Поток и да су од њих добили обећања да ће учинити све што могу да реше ове проблеме.

Оставите Коментар