На улазу у Грачаницу из правца Гњилана, у селу Кишница јутрос је освануо билборд са амблемом „УЧК“ и натписом „Слобода има име“ исписаним на албанском језику.

Билборд је постављен покрај пута у мешовитом насељу надомак Грачанице, што житељи ове већински српске средине доживљавају отвореном провокацијом и као вид притиска због хапшења некадашњих припадника „ОВК“ који се налазе у Хашком трибуналу.

  • Постављање билборда са амблемом „УЧК“ на прилазу Грачаници је најотворенија претња безбедности Срба у централном делу Косова и Метохије и провокација која указује на то да су Албанци у нашој јужној покрајини још увек далеко од прављења искреног отклона од злочина почињених у њихово име. Подсећам да се неки од команданата „УЧК“ налазе пред судом управо због злочина почињених над Србима и другим неалбанцима, али и над својим сународницима који су били противници терористичких и злочиначких метода борбе за остварење политичких циљева – наводи се у саопштењу Петра Петковића директора Канцеларије за КиМ.

Он наглашава да „се друштво на Косову и Метохији пред очима међународне заједнице креће у правцу опасне радикализације, што је несумњива претња за неалбанско становништво, али и за процес нормализације односа Београда и Приштине“.

Петковић сматра да су билборди са амблемом „УЧК“ – отворени позив на насиље и дело људи који се поносе злочинима, због чега, како наводи у саопштењу за јавност,очекује да представници међународне заједнице на Косову и Метохији хитно реагују и предузму кораке како би ова претња била отклоњена, а српски народ да у овом осетљивом тренутку не наседа на провокације.

Д. З.

Оставите Коментар