Привремене институције самоуправе у Приштини и делегација Албаније напустиле су данас редован састанак Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини, којем су, упркос бројним тензијама у односима са Приштином, присуствовали и представници Владе Србије.

Како је саопштила влада, представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да Србија очекује да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше ЦЕФТА споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

„Одмах након излагања представника Владе Републике Србије, састанак напуштају представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега УНМИК наставља да председава састанком, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка. Напуштањем састанка, обе делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о решењу проблема“, указује се у саопштењу.

„Република Србија је поново показала конструктиван приступ, да се дијалогом и разговором и на миран начин реши овај проблем, али је наишла на опструкцију са друге стране“, истиче се у саопштењу.

Иначе, одмах након завршеног састанка, представници Републике Србије су због високих безбедносних ризика напустили Приштину у пратњи УНМИК-а и КФОР-а и упутили се ка централној Србији, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, представници Владе Србије присуствоали су данас редовном састанку Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање уведених такси од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, поштујући механизам и процедуре ЦЕФТА, истиче се у саопштењу које је проследила владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

„Упркос чињеници да председавајући састанком може бити искључиво УНМИК као председавајући ЦЕФТА споразума у 2018. години, а што је и у складу са међународним споразумима и резулуцијом СБ УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе УНМИК и Привремене институције самоуправе у Приштини, чиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом решимо ово питање“, истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, своју забринутост раније је исказао Специјални представник Генералног секретара УН и шеф УНМИК, Захир Танин, који је изјавио: „Што се тиче тарифа које су постављене на српску и босанску робу, такве радње представљају јасну повреду ЦЕФТА споразума и требало би да буду повучене“.

Он је тада позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.