НАГОВЕШТАЈИ укидања такса и деблокаде дијалога о нормализацији односа са косовским Албанцима, након разговора председника Србије Александра Вучића и америчког државног секретара Мајка Помпеа, добар су знак, али се за столом у наставку дијалога пред Београдом могу наћи нове замке Приштине.

Наиме, након увођења такса, новембра прошле године, Албанци су донели читав низ одлука у намери да пошто-пото заокруже своју лажну државност, а које су и даље на снази. Само месец дана након увођења тарифа, Скупштина у Приштини донела је одлуку о формирању војске, а убрзо је уследила платформа о наставку дијалога са Београдом која „закуцава“ постојеће границе Косова и инсистира да исход преговора буде – међусобно признавање двеју страна.

На листи „прљавих“ потеза Приштине између осталог су и упорни покушаји отимања Трепче, претње оснивањем трибунала за наводне злочине Срба на КиМ, забране улазака нашим званичницима у покрајину… Све ово за циљ има то да се дијалог о нормализацији односа заврши – међусобним признавањем – а на шта је и Помпео позвао у свом саопштењу након разговора са Вучићем.

Српски председник поручио је да су САД признале независност Косова, да је то њихова политика и да се то неће променити:

– Наша ситуација је тешка, неће бити лакша у наредном периоду, напротив, али ћемо наставити да се боримо. Можемо да разговарамо о свему само ако је реч о компромису. А о томе да Албанци добију све, а Србија да не добије ништа – мој потпис на то неће добити никада – био је јасан Вучић.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да и наставак дијалога, али и шта ће бити садржај преговора, највише зависи од – Вашингтона:

– Видећемо да ли ће извршити притисак на Приштину да укине таксе, али и остати доследни у томе да ће уважити и српске интересе и да је компромис једино решење. Оно ни у ком случају не може да се постигне ако се признавање постави као почетна позиција дијалога. О томе треба да размишљају Американци и западни центри моћи, ако им је стало до дијалога.

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић каже, за „Новости“, да се може очекивати да ће и нова влада у Приштини, до чијег би формирања могло доћи током новембра, покушати да укидање такса и повратак за преговарачки сто услови одређеним политичким уступцима, како Београда, тако и својих међународних спонзора:

– Једини искорак на који би званични Београд могао бити спреман јесте обустављање кампање за повлачење признавања тзв. Косова, али искључиво по систему „двоструког мораторијума“, по којем би се и Приштина одрекла потраге за новим државама које би признале њену једнострано проглашену независност, као и покушаја за учлањење у међународне организације.

ЂИЛАСОВ САВЕЗ ИДЕ НА ИЗБОРЕ

СКУПШТИНА у Приштини распуштена је у четвртак, а ванредни избори у покрајини највероватније ће бити расписани за 6. октобар. Како сада ствари стоје, поред „Српске листе“, која има подршку званичног Београда, на изборима на КиМ учествоваће и део српске опозиције. Наиме, иако Савез за Србију увелико прети бојкотом парламентарних избора у централној Србији, њихов огранак Савез за Косово највероватније ће изаћи пред бираче. Очекује се да на изборе у покрајини изађе и Самостална либерална странка Слободана Петровића и Прогресивна демократска странка Ненада Рашића.(Д. З.)

ШИБ: ЧЕКАМО УКИДАЊЕ ТАKСА

АМБАСАДОР Немачке у Србији Томас Шиб поручио је да је опрезно оптимистачан по питању обнове дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ:

– Покренути су разни покушаји да се убеди Приштина да укине таксе. Досад то није уродило плодом. Надамо се да ће у блиској будућности доћи до тога.

АМБАСАДОРИ

ПРВИ потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић информисао је у четвртак у одвојеним разговорима амбасадоре Србије о ситуацији на КиМ. Шеф дипломатије је посебно известио амбасадоре о једностраним актима Приштине који су довели до прекида дијалога и разговора, али и до блокаде бриселског процеса и постизања компромисног решења. Министар Дачић је у разговору с амбасадорима истакао значај посете председника Вучића САД и сусрета које је имао у Њујорку.

Оставите Коментар