ТРИ хамера и неколико џипова са припадницима специјалних снага Косовске полиције под пуном ратном опремом пре неколико минута стигло је на нови пункт који се налази на мање од пола километра од административног прелаза Јариње.

На овом пункту који се још дограђује (проширује се асфалт и насипа неколико метара у дубину) јуче је „дежурала“ посада са једним оклопњаком, а јутрос само преподнева смена Пограничне полиције.

Нове снаге косовских полицајаца и свакосатна крстарења путевима на северу Косова и Метохије уносе немир међу српско становништво. Тензије су готово опипљиве, упркос постигнутом споразуму о личним документима и уверавања међународних медијатора да да се мир мора сачувати и да Приштина неће повући једностраноу примену мере о таблицама.

– Не верујемо им и нећемо веровати – неподељено је мишљење Срба у северним, косметским општинама.

– Да Приштина нема некакав план, не би овамо гомилала до зуба наоружане специјалце.

Саговорници „Новости“ причају да се понекад чак по два оклопна возила зауставе испред њихових кућа, излазе с дугим цевима на пут, заустављају возила и контролишу.

Упоредо са снагама које на Север шаље Курти, у овом делу Космета појачано је и присуство Кфора. На два километра од нове базе (утврђења) специјалних снага полиције према Лепосавићу, дежурају амерички припадници међународне војске. Делују готово незаинтересовано чак и када се код њиховог пункта зауставе аутомобили.

(Новости / фото: И. Маринковић)

Оставите Коментар