Министар спољних послова Саудијске Арабије принц Фејсал бин Фархан састао се данас у Дамаску са сиријским председником Башаром ал Асадом, јавили су сиријски државни медији.

Министарство спољних послова Саудијске Арабије је у саопштењу навело да посета принца Фејсала долази због жеље и заинтересованости Ријада да се постигне политичко решење за сиријску кризу.

То решење, како се додаје, требало би да отклони све последице сиријске кризе и сачува јединство, безбедност, стабилност и арапски идентитет Сирије и врати је у арапско окружење, „на добробробит братског сиријског народа“, преноси Ал Арабија.

Посета је уследила неколико дана пошто је сиријски министар спољних послова Фејсал Мекдад посетио Саудијску Арабију, што је било прво такво путовање од избијања грађанског рата у Сирији 2011. године.

Након тога, министри спољних послова земаља Савета за сарадњу у Заливу, Египта, Јордана и Ирака одржали су самит у Џеди како би разговарали о могућем повратку Сирије у арапско окриље.

Саудијска Арабија и Сирија су се сагласиле да обнове дипломатске односе, а Ројтерс је пренео раније овог месеца да ће Бин Фархан отпутовати у Дамаск како би позвао Асада на самит Арапске лиге у Ријаду 19. маја.

Оставите Коментар