Касно 14. новембра Сиријска арапска армија (САА) гранатирала је полицијску станицу Хајат Тахрир ал-Шама (ХТС), повезану са Ал Каидом, у граду Тафтаназ у источном делу региона Велики Идлиб.

Наведено је да је станица била гађана са неколико руских артиљеријских граната 2К25 Краснопољ са ласерским навођењем 155 мм.

Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) са седиштем у Лондону, у артиљеријском нападу рањено је троје припадника ХТС-а. САА редовно гађа полицијску станицу ХТС-а. Дана 16. октобра војска је гранатирала главну полицијску станицу ХТС-а у граду Сарамада у северном делу Великог Идлиба. У нападу је убијен командир станице Аднан Абделхамид Џума.

Последњих дана САА је интензивирао ударе на Тафтаназ као одговор на поновљена кршења примирја у Великом Идлибу од стране ХТС-а и његових савезника. Војска је гађала положаје милитаната око града 13. новембра. Такође су коришћени и вођени артиљеријски пројектили Краснопољ.

ХТС и његови савезници су најмање десет пута прекршили прекид ватре између 13. и 14. новембра, наводи Руски центар за помирење у Сирији. Двојица сиријских војника су погинула, а двојица су рањена. Турска, која има велике снаге у Идлибу, не чини ништа да оснажи примирје у Идлибу.

Оставите Коментар