Руски и турски председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган су током шесточасовног састанка у Сочију постигли, како је руски лидер оценио, судбоносан договор, те да је на крају сусрета потписан меморандум који се састоји из више ставки.

Како је након конференције за новинаре Путина и Ердогана пренео шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија и Турска су се договориле да ће од среде у подне у зону која се налази ван домашаја турске војне операције ући руска војна полиција и сиријска војска, која ће помагати Курдима да се повуку на територију која је удаљена најмање 30 километара од турске границе.

Такође, према меморандуму, курдске јединице биће изведене из сиријских градова Манбиџ и Тал Рифат.

У меморандуму се такође наводи да ће Русија и Турска остати приврежене очувању територијалне целовитости Сирије, али и осигурању националне безбедности Турске, а све у складу са Астанским споразумом.

Лавров је казао и да се меморандумом подразумева да ће Москва и Анкара предузети све мере како би се спречио прелазак терориста кроз сиријско-турску границу, али и да се омогући безбедни повратак избеглица у Сирију.

Постигнут је договор и да се формира заједнички механизам који ће пратити испуњење свих ових тачака меморандума.

Оставите Коментар