Нови видео објављен у понедељак показао је хиљаде мушкараца за које се сумња да су повезани са терористичком групом Исламске Државе која чека суђење у централном затвору Хасаках, који контролишу Сиријске демократске снаге (СДФ).

У никад виђеним снимцима из затвора, заточеници се виде у наранџастим комбинезонима како седе на мадрацима у претрпаним ћелијама, док стражари СДФ-а непрекидно патролирају.

Абду Алрахману, притворенику из Ирака, стражари су дозволили да слика у својој ћелији.

“Ова слика говори о заробљенику ума, овде црна представља таму“, рекао је. „Овде се жели ослободити, али не може доћи до кључа и потребна му је помоћ баш као што сам и ја у затвору, а СДФ ми је помогла, дали су ми ову опрему да сликам.“

У затвору се, како се извештава, налази око 5.000 притвореника из 54 земље, од којих су неки тинејџери. Средишњи затвор Ал-Хасаках и други притворски објекти на североистоку Сирије у средишту су спора између Вашингтона и његових европских савезника, који тек треба да нађу решење за процесуирање затвореника из западних земаља.

Према Пентагону, отприлике 10.000 осумњичених затвореника ИД-а које СДФ држи у региону, око 8.000 је из Ирака и Сирије. Иако је амерички Стејт Департмент одбио да каже колико их је из Европе, према неким извештајима процењује се да их има на стотине.

Leave a Reply