Широм Србије, али и у земљама у региону организовано је традиционално Богојављенско пливање за Часни крст

Краљево,фото Г.Шљивић

ВОЈНИК ПРВИ ДО БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА

Најхрабрији Београђани пливали су за Часни крст, поред других места и на Ади Циганлији, а најбржи међу њима био је двадесетједногодишњи припадник Војне академије Сава Станковић.

„За крст часни и слободу славну, а победу посвећујем својој породици“, рекао је Сава након пливања.

Он је био најбржи од 54 пливача, а министар одбране Александар Вулин, који је на манифестацији представљао Владу Србије, каже да је поносан на њега, као и на све остале који су пливали за највеће српске вредности.

Непосредно пре пливања епископ моравички Антоније је пренео благослове патријарха Иринеја и одржао богојављенску беседу, а затим је пуштено седам голубица које симболизују седам светих тајни и које су својим летом „послале поруку мира“.

Обележавање Богојављења и традиционално, јубиларно 20. пливање за Часни крст на Ади Циганлији одржано је у организацији свештенства Храма Светог Ђорђа, општине Чукарица и „Аде Циганлије“.

Трку за Часни крст је пливало 54 такмичара, припадника Војне академије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађанства..

СТУДЕНТ ПОБЕДИО И КРСТ ПРЕДАО УЧЕСНИЦИ

Двадесетдвогодишњи студент и фудбалер Јединства из Пирота Никола Лилић први је данас допливао до часног крста на Градском купалишту у том граду, на свечаности поводом Богојављења којој је присуствовао велики број грађана.

После пливања, Лилић је крст предао Милени Тричковић (27), јединој дами која се данас први пут надметала са најодважнијим Пироћанцима.

Лилић је изјавио да је пресрећан што је на тај велики празник први допливао до часног крста.

Било је то његово четврто учешће, а некадашњи учесник Европског првенства за јуниоре у атлетици нагласио је да га у спорту ка победама увек водила велика жеља, а овога пута и вера у Бога.

За 15. јубиларно пливање на Богојављење у Пироту било је пријављено рекордних 113 пливача а пливало је око 100.

Миленa Тричковић

ПЛИВАЛО СЕ И У МОРУ 

Око 50 младића и дечака пливало је ове године на Богојављење за Часни крст који је положен у море на 50 метара од обале испред дворца краља Николе.

Саво Лалошевић (21) први је ове године допливао до Часног крста. Он на Богојављење плива од своје 18-те године. Парох барски Слободан Зековић даривао је најбржег пливача сребрним крстом који поклања Црквена општина Бар.

Саву је уручена и прелазна награда- икона Мајке Божије коју победник сваке године добија и наредних 12 месеци чува у својој кући, као и крст који је положен у море до кога је ове године први допливао.

Фото: А. Баковић

“Велика ми је част што сам први долпливао до часног крста. Било је хладно море, али је наша крв и велика љубав према Богу била топлија од воде”, казао је Лалошевић, студент треће године Факултета за поморство у Котору.

Млади Баранин је срећан што је одрастао у Бару где се негују православни обичаји, а и традиција „ брат је мио које год вере био“.

Најмлађи учесник у Бару је Ђорђе Девић који није скривао радост што је пливао за часни крст. “Пливаћу и у будуће”, казао је Ђорђе који је као најмлађи награђен иконом.

Дружење је настављено у Саборном храму Свети Јован Владимир

БЕЗ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ

ВАЉЕВО – Иако је међу првим градовима у Србији обновио ову манифестацију, у Ваљеву у петак није било традиционалног пливања за Часни крст. Пливање је изостало из безбедносних разлога, због велике количине муља у реци Градац, код Беркове бране.

Епископ ваљевски Милутин је у Градац код Беркове бране спустио ледени крст. Претходно је служена литургија, након које је Богојављенска литија ишла од Храма Васкрсења Господњег до бране на реци Градац.

(Б. П.)

АЛЕКСА БОБАР ПРВИ ДО КРСТА У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ

Традиционално пливање за Богојављенски крст одржано је данас у Сремској Каменици на обали Дунава код стадиона „Фрушкогорац“, а први до крста стигао је осамнаестогодишњи Алекса Бобар из истоименог места.

Бобар је рекао да му је ово први пут да плива за Часни крст и да је веома задовољан што је први стигао до њега.

„Основни циљ био је да пливамо за част, а победа је шлаг на торти. У почетку је било хладно, али сам се због адреналина угрејао, па је после било много лакше“, рекао је Алекса, који је иначе члан пливачке репрезентације Србије у категорији сениора.

Бојана Лалић је, такође, пливала за Часни крст, а била је једна од пет жена које су стале раме уз раме са мушкарцима.

„У првом моменту сам мислила да је лако, имала сам велику трему пред почетак. Када сам скочила у воду први замах је био најтежи, али после тога је све ишло без проблема“, казала је Бојана.

Пре самог такмичења одржана је Литургија у Храму Рођења Пресвете Богородице, а догађају је присуствовало око 140 пливача. Крст, који је био је удаљен 33 метра од стартне позиције, у воду је положио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

Занимљиво је да је међу пријавама било и оних који не умеју да пливају, а један од њих је и скочио у воду, чиме је показао да традиција и част некада могу бити јачи од страха.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба са речима: „Ово је син мој и њега послушајте“.

МИЛИЋЕВИЋ ПРВИ У ТРСТЕНИКУ

ТРСТЕНИК – На Западној Морави у Трстенику је данас одржано Богојављенско пливање, а победник је по трећи пут био Марко Милићевић из Трстеника.

„Сада имам трећи крст у колекцији. Тако да од следеће године, часни крст часни препуштам другима“, рекао је Марко за Танјуг, који је пливао са око тридесетак такмичара.

Црква Св. Тројице из Трстеника је била организатор 5. по реду Богојављенског пливања, а опшстина Трстеник је помогла да се пливање одржи.

Радомир Милуновић, помоћник председника општине Трстеник, рекао је за Тањуг да је циљ да се пливање за Крст часни одржава сваке године.

„Управо нас ово одржава, јер се спуштамо на реку и онда духовно и спортски организујемо Богојављенско пливање. Захвалио би се Црквеној општини Трстеник, али и самој општини, јер је узела учесће у организацији манифестације“, рекао је Милуновић.


АНЂЕЛКО КОВАЧЕВИЋ И ОВЕ ГОДИНЕ ПРВИ ДОПЛИВАО ДО КРСТА У ЧАЧКУ

Носилац Богојављенског крста за 2018. годину у Чачку је Анђелко Ковачевић, који је у пливању за часни крст победио 2014. као и прошле године.

Ове године у Морави је запливало рекордни број такмичара, њих 115, од којих су три биле девојке.

„Победа је лепа ствар, али оно што је лепше од тога јесте чувати традицију и неговати српске православне обичаје. Увек ће ми бити драго да пливам. Срећан сам што је из године у годину све више такмичара“, рекао је Ковачевић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да је Морава била и остала српски Јордан.

„Настављамо традицији 14. пут за редом, након 60 година паузе, сваке године са све више гледалаца. Поносан сам на све такмичаре, а нарочито на три даме које су биле храбре да запливају у хладној Морави“, нагласио је Тодоровић.

Директор Спортског центра „Младост“ Милош Стеванић, један од организатора пливања за Богојављенски крст, истакао је задовољство што је више хиљада Чачана бодрило такмичаре.

„Надам се да смо оправдали очекивање суграђана и да смо послали позитивну слику нашег града“, каже Стеванић.

У ВЕЛИКОЈ МОРАВИ ПРВИ ДО КРСТА ДОПЛИВАО ЂОРЂЕ МИЛЕТИЋ

Млади ватерполиста Ђорђе Милетић из Ћуприје први је допливао до Богојављенског крста на такмичењу које је данас одржано у Великој Морави у Ћуприји.

Заменик председника општине Ћуприја Илија Пауновић, уручио је Милетићу златник дар општине.

Крст је у Мораву, спуштен са Великог Моста, а у такмичењу, на температури око нула степени, учестовала су 33 такмичара из Ћуприје и Параћина.

Милетић има 17 година и члан је ватерполо клуба Параћин.

Пре такмичења у месној цркви одржана је литургија и литија улицама Ћуприје.

Такмичење у Јагодини, на Багрданском језеру, око 15 километара северозападно од Јагодине заказано је за 12 сати.

КРАЉЕВЧАНИ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ

Иако ни ове године црквена општина и локална самоуправа из безбедносних разлога нису организовали Богојављенско пливање за часни крст то, међутим, није поколебало више од 30 храбрих Краљевчана који су се самоиницијативно окупили и ипак запливали хладним Ибром.

Праћени аплаузом пар стотина посматрача и уз поклич „Бог се јави! Ваистину се јави!“ пливачи су појединачно улазили у реку и симболично препливали 33 метра све до часног крста.

Фото: Г. Шљивић

„Сви смо победници јер ово пливање није имало такмичарски значај. Окупили смо се јер желимо да сачувамо лепу деценијску традицију у нашем граду и обележимо празник Богојављање како то и доликује православном народу“, поручио је један од храбрих пливача Страхиња Ерац по изласку из реке.

Г. Ћировић

БОГОЈАВЉЕНСКА ВОДИЦА ИЗ ВАТРОГАСНЕ ЦИСТЕРНЕ

Велики број грађана окупио се данас у портама цркава у Поморављу, Ресави и Левчу, да обелези хришћански празник Богојављење и понесе кући „богојављенску водицу“.

У порту цркве Светог Петра и Павла уз пет буради од по 500 литара, довезена је и ватрогасна цистерна са 9.000 литара воде, коју је освештао свештеник.

Црква Светог апостола Петра и Павла већ неколико година наручује ватрогасне цистерне, рекли су Тањугу свештеници ове цркве.

Данас су за два сата и бурад и цистерна остали празни.

Јагодина има још три цркве у којима је данас служена Богојављенска литургија, а верници точили „богојављенску водицу“, после литургије и мимохода око цркви.

Извор: novosti.rs