СРБИЈА ће до краја године комплетирати ракетну заштиту свог ваздушног простора, о коме већ пуна три месеца брине кинески систем „земља-ваздух“ ФК-3.

Иако су први лансери већ распоређени у околини Београда, ракетне батерије биће у потпуности попуњене тек после испоруке осталих компоненти, које су планиране за јесен.

Пуна су три месеца откако је кински систем испоручен Србији. Осим што је добио ракетни положај – у Јакову – ново наоружање ВС добиће и посебну јединицу у оквиру 250. ракетне бригаде ПВО – Други ракетни дивизион. Кинеске ракете, иако систем још није у пуној снази, већ су укључене у систем непрекидног борбеног дежурства, у коме осим јединица ПВО учествују и авиони Ратног ваздухопловства.

Према суздржаним најавама из војног врха, систем одбране Србије од кинеских партнера наручио је укупно четири ракетне батерије, од којих сваку чини између три и шест лансера, заједно са радарима, командним возилом и пратећим компонентама. Број елемената који су већ у Србији није званично саопштен, али је познато да ће пун капацитет ПВО заштите система ФК-3 бити достигнут после јесење испоруке. Транспорт ракета уговорна је обавеза Пекинга и биће највероватније обављен по угледу на пролетошњу испоруку – ваздушним конвојем теретних авиона кинеске армије.

„ПАНЦИР“ УВЕК НА ОПРЕЗУ

КИНЕСКИ ракетни систем ФК-3 у Војсци Србије покриваће највише слојеве ваздушног простора – удаљеност до 27 километара. Познаваоци рада ПВО наоружања истичу да је важна спрега овог система средњег домета, са руским „Панциром С1“, који је такође у употреби у нашим оружаним снагама. „Панцир“ испаљује ракете чији је домет и до 20 километара, а основни задатак биће му заштита ФК-3 од ракетних и других напада.

 Војсци Србије, три месеца после званичног „упознавања“ не крију задовољство наоружањем, чија се набавка сматра највећом модернизацијом домаћих оружаних снага још од осамдесетих година.

– Добили смо наоружање које је драстично подигло способност јединица ПВО. Људство је, упркос напорима, успешно савладало рад на ФК-3, где је велику улогу имала обука наших официра и подофицира – чланова посада – у Кини. Предстоји комплетирање батерија, које се очекује до краја 2022. године, интегрисање очекиваних компоненти у дивизион и наставак обуке – кажу у врху ВС, где не искључују да процес набавке овог система неће бити настављен, односно да ће ВС добити додатне дивизионе овог наоружања.

Набавка ракетног система у Кини, како се незванично чује у врху ВС, показала је да је процена надлежних да, упркос неповерењу изаберу ФК-3, ипак била добра. Да је одлука пала на руски систем С-300, због рата у Украјини и санкција, до испоруке вероватно не би дошло ни у скоријој будућности. Србија је једини корисник ПВО система који су Кинези развили за потребе своје армије, користећи искуства и делове технологије руског С-300, али и америчког „Патриота“.

Оставите Коментар