Посматрајући карту света може се видети мноштво горућих тачака у виду ратова, протеста, суша, поплава, терористичких напада који се дешавају на нашој планети, али већ последњих три месеца у свету се пратила новонастала ситуација у Јерменији. Тако мала земља, са тако богатом историјом, културом у којој живи народ са великим духом и спремношћу да се са вером бори за своју бољу будућност. Јерменија је прва хришћанска земља на свету, која је преживела први геноцид XX века и сачувала свој национални индентитет (24. април 1915. године).

Фото: AFP
Фото: AFP

Оно шта се дешавало у Јерменији, који је разлог протеста који су почели 13. априла и који су трајали месец и по дана , под паролом „Направи корак, одбаци Сержа!“.  Разлогом за Плишану револуцију био је предлог избора бившег председника државе Сержа Саргасјана за премијера. Објашњење незадовољства градјана Јерменије крије се у спроведеном конституционом референдуму од 2015. године, на основу резултата којег Серж Саргсјан у априлу 2018. године могао је предати власт новоизабраном премијеру, односно себи. Приликом спроводјења овог референдума, Серж Саргсјан је изјавио да се неће 2018. године после истека председничког мандата кандидовати  ни за Председника, нити за премијера, а фактички је постао премијер И тако није испунио тадашње дато обећање. У то време је објаснио да се такве реформе спроводе у циљу демократије И слободе.

Никол Пашињан лидер опозиционе фракције “ЕЛК” (арм) – “Излаз”  13.априла почиње са протестним шетњама које су обухватиле престоницу Јереван И целу Јерменију. Опозиција оптужује  владајућу Републиканску партију Јерменије, на челу које је Серж Саргсјан, за неефикасно водјење државе и лошу економску политику у земљи.

Чињеница  да је  у протестима учествовало десетине хиљада градјана Јерменије, војске, полиције, цркве, бизнисмена, представници јерменске јавне сцене. Велику подршку пружила је јерменска дијаспора по целом свету организујући протесте у својим градовима. Поред тога у знак подршке придружила су се И светска имена јерменског порекла Шарл Азнавур, Серж Танкјан, Хенрик Мхитарјан, Ким Кардашјан И многи други.

Анализирајући целу ситуацију , до тренутка изјаве премијера Сержа Саргсјана И његове оставке, може се доћи до закључка да је све урадјено у циљу заштите интереса народа И њихових захтева, 23.априла Серж Саргсјан даје оставку са следећом изјавом :” Никол Пашињан, посланик опозиције, је био у праву, погрешио сам. У овој насталој ситуацији постоји неколико решења, медјутим ниједно од њих нећу применити. То није моје. Напуштам дужност руководиоца наше државе, премијера земље. Улични протести су против мене као руководиоца И желим да испуним њихове захтеве. Нашој држави желим мира, хармоније И логике.”  Након тога су ослободјени сви који су били притворени током протеста. Чињеница да није било крвопролића, нереда, сукоба измедју војске, полиције И народа, Јерменија је показала целом свету како може да се додје до решења тако озбиљних питања мирним путем уз поштовање воље народа.

На место в. д. премијера био је назначен Карен Карапетјан први заменик премијера. Медјутим, све политичке партије које су се придружиле опозицији ( Дашнакцјуцјун, Проспоритетна Јерменија, Партија Наследство итд ), захтевале су оставку целокупне Владе Јерменије, предају власти народу и расписивање ванредних парламентарних избора.

Након ванредних парламетарних избора 8.маја победу је однео Никол Пашињан са подршком од 59 гласова, 42 гласа против њега и као једини кандинат постао нови премијер Јерменије.

Биљана Живковић

НАЦИОНАЛИСТ.РС

Advertisements
--