Србија жели да купи руски противавионски ракетни систем С-300, преносе руски медији…

Информер

Како се наводи, премијер Србије је раније рекао да је руски противавионски ракетни системи С-300 „сувише скуп“ за Србију, али Русија је изразила жељу да помогне.

Према писању руских медија, Србија жели две дивизије противавионског ракетног система С-300, а о њихову набавку потврдио је премијер Србије и новоизабрани председник Александар Вучић.

– О споразуму око С-300 сам више пута разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином – рекао је Вучић.

Потпредседник владе Руске Федерације Дмитриј Рогозин, изјавио је да ће Русија размотрити техничке детаље захтева Србије за куповину оружја и С-300. Према његовим речима, Русија се не меша у безбедности Србије, која има право на куповину високо ефикасаног оружја.

Током Вучићеве посете Москви 27. марта једна од главних тема била је војно-техничка сарадња. Присутни су разматрали куповину против-авионске ракете (САМ) „Бук“.

Тасс подсећа да је Руска Федерација недавно Србији поклонила шест вишенаменских авиона МиГ-29, тридесет Т-72 тенкова и тридесет оклопних возила БРДМ-2. Србија је такође уговарала пренос САМ „Бук-М1“ и „Бук-М2“, као и ракета и топова комплекса „Тунгуска“.

С друге стране, Србији је помоћ обећала и Белорусија.

Вучић: Немам информацију да Хрватска поседује С-300: Одговарајући на питање новинара о наоружању Хрватске, Вучић је рекао да нема информацију да та држава поседује руски ракетни систем С-300. – Није то игла, па да може да се сакрије. То је много већи ракетни систем – додао је Вучић.

Извор: informer.rs