„Гаспром“ и Мађарска су договорили испоруке гаса до краја 2036. године, преносе РИА Новости.

Церемонија потписивања одржана је у Будимпешти, којој су присуствовали заменик председника Управног одбора и генерални директор „Гаспром експорта“ Елена Бурмистрова и мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто.

„Гаспром“ је у свом саопштењу појаснио да су два дугорочна уговора о испоруци руског гаса Мађарској потписана између „Гаспром екпсорта“ и „MVM CEEnergy“ Ltd.

Укупан обим уговора је испорука до 4,5 милијарди кубних метара годишње у наредних 15 година.

Раније је Сијарто рекао за РИА Новости да ће мађарска страна добијати 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње током читавог трајања уговора. Од тога ће 3,5 милијарди ићи кроз Србију, а милијарду кроз Аустрију.

Друга важна компонента нових споразума је диверзификација испорука за такве залихе. Мађарска ће већ 1. октобра почети да прима гас из „Гаспрома“ кроз гасовод „Турски ток“ и даље кроз преносне системе гаса југоисточне Европе, рекла је Бурмистрова.

Споразум, који ће ступити на снагу 1. октобра, предвиђа могућност промене услова након 10 година.

Крајем прошле године, Мађарска је увезла 8,6 милијарди кубних метара руског гаса, што је највећа цифра у последњих 12 година.

Кијев је саопштио да је разочаран одлуком Мађарске да заобиђе Украјину. Министарство спољних послова земље обећало је да ће затражити од Европске комисије да провери да ли је уговор у складу са европским законодавством о енергетици.

Оставите Коментар