Амерички председник постао је тако трећи председник Сједињених Америчких Држава икад опозван.

Представнички дом америчког Kонгреса гласао је за опозив Доналда Трампа и он је тиме постао трећи амерички председник у 245 година дугој историји САД који ће се суочити са суђењем у Сенату и потенцијалном сменом са те функције.

Демократе су у Представничком дому поновиле формалне оптужбе против Трампа и саопштили су да је утврђен предлог опозива председника по два основа: злоупотреба положаја (тиме што је наводно тражио мешање Украјине у изборе 2020. године у САД) и опструкција Kонгреса (јер је игнорисао захтеве конгресних одбора да запослени у његовој администрацији сведоче у истрази или предају документа потребна у те сврхе).

За опозив по првој тачки гласало је 230 представника (14 више него што је потребно за импичмент), против је било њих 193, а седморо се уздржало. За Трампов опозив по другој тачки гласао је 226 представник, против је било њих 179, док се 24 уздржало од гласања.

– Прва тачка терети председника за злоупотребу положаја јер је уцењивао председника савезничке земље исплатом војне помоћи која јој је била очајнички потребна – рекао је у завршној речи председавајући Одбора за обавештајне послове Адам Шиф и казао да је ситуација са Украјином важна и због тога што је у питању америчка национална безбедност.

Целодневна дебата

Дебата у Председничком дому почела је у среду у подне по локалном времену, а представници у Kонгресу састали су се три сата раније да би гласали о правилима по којима ће се она одвијати.

Leave a Reply