Премијер Хрватске Андреј Пленковић најавио је данас отварање границе за туристе из 10 земаља, међу којима нема Србије.

  • Направили смо план по којем бисмо изменили одлуку о привременој забрани преласка границе за држављане низа земаља, за туризам. То би се односило на Словенију, Мађарску, Аустрију, Чешку, Словачку, Естонију, Летонија, Литванију, Пољску и Немачку – рекао је Пленковић, пренео је загребачки портал.

Он је рекао да су према анализи и епидемиолошким сликама, ово земље „у којима постоји или сличан резултат или су трендови такви да можемо донети такву одлуку уз епидемиолошке препоруке и посебну апликацију, која је већ направљена за долазак држављана из ових земаља за туристичку сезону“, рекао је Пленковић.

Додао је да је сигуран да ће се, како ситуација буде одмицала, попис земаља проширивати.

Министар Давор Божиновић је објаснио да држављани из десет земаља с пописа више неће морати да наводе разлоге уласка у Хрватску, него ће у земљу улазити као и пре пандемије корона вируса.

  • Приликом уласка држављана тих држава у Хрватску евидентираће се њихов улазак уз прикупљање података као што су место одредишта, број мобилног телефона и е-маил адреса ради евентуалне потребе контактирања из епидемиолошких разлога. Kако би се смањило чекање на границама, препоручујемо страним грађанима да унапред доставе своје податке преко страница ентерцроатиа.муп.хр која ће бити доступна од данас – рекао је Божиновић и додао да страница има образац на хрватском и на енглеском језику, да ће за неколико дана бити доступна на низу језика те да ће тамо бити и епидемиолошка упутства.

Тиме ће се, рекао је Божиновић, убрзати прелазак границе јер ће гранична полиција већ имати податке.

  • Путници који не доставе унапред податке моћи ће све то да обаве на граничним пријелазима, али ће за то бити потребно више времена, вероватно у посебној траци – открио је Божиновић.
--

Leave a Reply