Директор Дома здравља Врачар Мирослав Дмитровић изјавио је данас да је председник Странке слободе и правде Драган Ðилас злоупотребио ту здравствену установу и њене запослене у политичке сврхе када је говорио о платама јавних функционера и здравствених радника.

Дмитровић је на конференцији за новинаре рекао да је згрожен начином на који је Ðилас злоупотребио ту установу и лекара опште праксе др Драгану Ðукић, запослену у ДЗ Врачар, а коју је лидер ШП-а споменуо поредећи плате јавних функционера и запослених у здравству.

Дмитровић је казао да је у време власти бившег градоначелника Ðукић запослена у тој здравственој установи као медицинска сестра, иако је, истиче, тада имала диплому Медицинског факултета и положен стручни испит.

““У Ðиласово време није била реткост да су у београдским домовима здравља лекари опште праксе запошљавани као медицинске сестре и техничари и да су уместо плате од 50- 51.000 динара, колико је тада била плата лекара, примали око 28-29 хиљада, што је била просечна плата медицинске сестре““, казао је Дмитровић.

Kако каже, тек је са променом власти и одласком Ðиласа ““исправљена неправда““ и докторка Ðукић и остали, који су на такав начин запослени у здравству, добили пуна права и уговоре о сталном запослењу.

““Сви који су дуже време запослени у београдским домовима здравља знају како је било у време Ðиласа““, рекао је Дмитровић.

Он је навео да у периоду између 2008. и 2012. године београдски домови здравља, међу којима и врачарски, запосленима нису исплаћивали надокнаде које су им припадале по колективним уговорима.

““Нису исплаћиване отпремнине за одлазак у пензију, нити јубиларне награде, а велика неправда је направљена према неуговореним радницима у стоматологији – докторима, сестрама и техничарима, којима су исплаћиване само минималне зараде уместо пуне плате““, навео је Дмитровић.

Kако каже, то је довело до великог броја тужби после 2012.године и отежаног пословања већине домова здравља, док су појединима дуго били блокирани рачуни.

““Дом здравља Врачар је некако успео да прегура тај период, иако смо дуго били на ивици блокаде. Kоначно смо вратили дуг, који је био већи од 16 милиона динара што је, рецимо, довољно за набавку четири ултразвучна апарата““, навео је Дмитровић.

Нагласио је да је за тај дом здравља значајно што више нема дуг и што може да улаже у реновирање објекта и друге пројекте.

““У јануару смо реновирали цело одељење кућног лечења и неге, а планирамо отварање лабораторијског пункта у амбуланти у Улици књегиње Зорке, где имамо око девет хиљада картона.

Додао је да је просечна плата лекара без специјализације у Дому здравља Врачар у децембру прошле године износила око 84. 000 динара, док је зарада медицинске сестре са средњом стручном спремом била између 47 и 48. 000 динара.

Leave a Reply