Ево примера још једног дипломатског инцидента, који ће по ко зна који пут проћи незапажено, макар када је реч о медијима попут Блица. Додуше, није ни њима лако ако узмемо у обзир да су тренутно окупирани јурњавом за фантомским „руским шпијунима“.

Можда би српска дипломатија могла да освоји бод у гостима, када би на исти начин, са зидина своје амбасаде у Отави послала поруку: Зауставите насиље над слободом мисли и говора у Канади! Али, авај, „што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено волу“. У преводу, након „дрскости“ тог типа, Србија би могла да очекује једино салву „родитељских“ пацки, почевши од полубогова из Брисела. Занемарићемо овом приликом жалосну чињеницу да је чак и једна Канада, на челу са несрећним Трудоом, само још један од низа Јупитера наспрам Србије у улози вола.

С обзиром да су управо у тој финој земљи професори попут Срђе Трифковића и Џордана Питерсона годинама изложени терору политичке коректности, једна таква порука барем би одражавала фактичко стање, ако већ не би била пример успешне дипломатске праксе. Иста ствар ни у ком случају не би могла да се каже за феминацистичку паролу која нам се „смеши“ са лица канадске амбасаде. Из ње можемо једино да видимо како „мали Ђокица“ замишља статистику, а богами и кривично право, уштекан у невладин сектор и осокољен нескривеном подршком амбасаде једне стране земље.

Како другачије, ако не дипломатским скандалом, назвати сумануто сврставање приближно милион жена у Србији међу жртве насиља, иза ког је својим ауторитетом стала амбасада Канаде? Да ствар буде гора, неко је над тим женама ваљда морао и да изврши „родно засновано насиље“ (шта год то значило), па можемо само да претпоставимо да се број ових насилника (следи да је реч о мушкарцима), изражава у десетинама и/или чак стотинама хиљада. Такође, било би више него занимљиво сазнати на који то начин творци ове сумњиве поруке, скандалозне на много нивоа, замишљају да ће да „зауставе родно засновано насиље“. Можда ћемо о томе сазнати нешто више, пратећи пароле окачене на појединим страним амбасадама.

Ако се присетимо вицкасте опаске генијалаца из „Саут Парка“, да се Канада више пута извинила свету због постојања Брајана Адамса, онда нема никакве сумње да је сада прави тренутак да та земља упути и званично извињење Србији због овог свог, најблаже речено, неприличног бављења питањима која далеко превазилазе оквире уобичајених конзуларних послова. Уосталом, боље би јој било да то учини, пре него што је запљусне талас „најоштријег осуђивања“ забринутих српских званичника.

Аутор: Драгана Миљанић

Оставите Коментар