На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе „велике Мађарске“, након што је отворио споменик на којем се налази спомен плоча са мапом, на којој су и делови Србије.

На споменику који је Орбан отоворио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

Тријанонски споразум потписан је недуго након Првог светског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске мађарска територија смањена за две трећине.

На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен.


За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне траке жалости, преноси Блиц.

Хрватски портал Индеx.хр пренео је да се међу спомен-плочама, уз мапу „велике Мађарске“, налази и она на којој пише „Фиуме – тенгерре магyар“, што значи „Ријека – Мађарска до мора“.

На крају говора, у којем је навео да су велики делови мађарске територије „насилно отцепљени“, Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта „велике Мађарске“ и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Орбан се пошетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу „велике Мађарске

2 KОМЕНТАРА

  1. Da li Orban pravi veliku Madjarsku ili trazi oduzeto? Dvije razlicite stvari. Ima li Orban i Madjari osnov za potrazivanje oduzetih teritorija? To je pravo pitanje. Medjutim, pitanje autora teksta, zasto cutimo je tesko objasniti. Kome se autor obraca sa ovim pitanjem? Srbima ili Hrvatima? Srbi nikada Vojvodinu nisu ni drzali a to sto je KPJ sa Titom na celu raselila Hrvatsku teritoriju i poslala Srbe u Vojvodinu je opet neka druga tema.Da li ce Madjari vratiti teritoriju koja je danas nezavisna hrvatska teritorija ili ne, zasto be se Srbi trebali osjecati zabrinutim. Proslo je prilicno vremena od pokusaja zajednickog zivota sa Hrvatima i poznatoje kako se zavrsilo po Srbe. Srbi su mnogo bolje zivjeli pored velike Madjarske ngo pored NDH.

  2. Орбан нема становништва ни за своју садашњу Мађарску. Села су им пуста, градови полупразни. Без људског ресурса све је бадава. Пусти снови.

Оставите Коментар