Полицајка из Раковице Јована Нуредини Марковски јавно слави шиптарске екстремисте и „велику Албанију“! Јована је на свом Фејсбук профилу окачила своју слику са малим дететом, које на глави има шиптарску капу „кече“, и њих двоје заједно рукама показују „орлова крила“, симбол окупаторске, такозване велике Албаније.

Јована је, наиме, полазница Центра за основну полицијску обуку (ЦОПО), а тренутно је на пракси у Полицијској станици Раковица у Београду. Скандалозну фотографију објавила је у септембру прошле године, а лајковали су је бројни Шиптари, али и неколико Срба!


Друга страна медаље: Храбри полицајци на пракси ухватили разбојника

Милош Ванић и Филип Карличић, полазници 16. класе Центра за основну полицијску обуку, ухватили су разбојника М. П. (39), који је у Булевару деспота Стефана отео ланчић од једне жене. Храбри младићи, који тек пролазе практичну обуку у Полицијској станици Стари град, након завршетка смене видели су разбојника како бежи и без размишљања су га појурили и ухватили. Министар полиције Небојша Стефановић се захвалио овим младим момцима, који праве своје прве кораке у полицијском послу, а већ су показали да су спремни и одлучни да брину о безбедности наших грађана.


Патролира у униформи

У Министарству унутрашњих послова нису званично хтели да коментаришу овај срамотан потез будуће полицајке, уз образложење да она још није званично запослена у полицији, а и показивањем симбола шиптарских екстремиста није прекршила ниједан закон.

Међутим, јасно је да је Јована овим потезом разгневила, на првом месту, све своје колеге, али и огромну већину грађана Србије, државе која јој пружа обуку и шансу за частан и одговоран посао.

– Она је тренутно на пракси у ПС Раковица, док јој траје обука у ЦОПО. Распоређена је на пословима пешачке патроле, у униформи, наравно. Након завршеног полицијског курса, који траје годину дана, она би требало шест месеци да буде приправник и да званично буде примљена у МУП, ако се процени да је способна за обављање послова полицијског службеника – каже извор Информера из полиције.

Локација на којој је срамна фотографија забележена није позната, као ни да ли је дете поред ког се сликала њено. Према незваничним сазнањима, Јованин отац је родом из Тетова у Македонији.

Иначе, Нурединијева на свом Фејсбук профилу не наводи да је тренутно на обуци у полицији и нема ниједну фотографију у униформи, већ јој у „опису посла“ стоји да је играчица (данцер).

Зоран Драгишић, професор на Факултету за безбедност, каже да се у овом случају прво мора утврдити да ли је прекршен неки закон.

– Ако се утврди да није прекршен ниједан закон, а она ипак не буде примљена у МУП, чак би и то могао бити проблем. Све је то сада на руководству полиције и њеним старешинама. Закони постоје да би се применили, али ако нешто није противно ниједном закону, ми можемо да се згражавамо до миле воље. У сваком случају, најгора ствар је да се униформисани припадници полиције баве политиком, а 99,99 одсто њих то не ради – каже Драгишић.

Бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић сматра да овакав потез будуће полицајке на првом месту понижава њене колеге, али и државу Србију.

– Она демонстрира припадност другој држави, другој идеологији. Велики је парадокс да радите за полицију једне земље, а да показујете симпатије према другој, и то у овом случају према некој окупаторској „великој Албанији“, што додатно отежава ситуацију. То је можда и пропуст служби безбедности. У свакој озбиљној земљи ово се кажњава најмање удаљењем с посла. Просто није природно да се тако нешто ради – објашњава Ницовић, и додаје да су полицајци у униформи јавно обележени представници своје земље.

Фото: Informer

– Ти на сваком кораку промовишеш своју земљу, свој народ. Тако и треба да се опходиш према униформи, а овакав потез је њено каљање!

Јасна провокација

Јованин скандалозан потез подсетио је на фудбалске репрезентативце Швајцарске, пореклом са Косова, Џердана Шаћирија и Гранита Џаку, који су на Мундијалу славили голове против Србије истим срамним потезом руке који симболизује „велику Албанију“, што је била јасна и недвосмислена провокација.

Иначе, овај симбол орла је практично „знак распознавања“ међу поборницима идеје о такозваној великој Албанији, који сматрају да тој држави треба да припадну Косово са Прешевском долином, јужни део Црне Горе, као и Грчке (јужни Епир) и Македоније (западни део земље).

Н. Ш.

Извор: informer.rs

Leave a Reply