Новосадски полицајац Милош Грандић доводи се у сумњу да је починио кривично дело – убиство у покушају!

Наиме, услед саобраћајне чарке у улици Футошка, и вербалне расправе између Грандића са једне, и дотичног насилника са друге стране, долази до кулминације и обична чарка прелази у свађу где се речи замењују физичким нападом металном палицом усмереним од насилника ка полицајцу (тог тренутка у цивилу) Милошу Грандићу. Полицајац са леђа, преко рамена добија неколико удараца металном палицом, након чега се окреће према нападачу идући у назад, вади свој службени пиштољ и представља се да је полицајац показујући при том и службену значку (потврђује видео надзор). Тог момента полицајац говори “полиција – стој пуцаћу” али напад од стране насилника, након што се корак или два повукао у назад поново креће! Тада полицајац Грандић иако је испунио све услове за употребу ватреног оружја то не чини, већ разјареног нападача који не одустаје од напада удара навлакачем пиштоља у главу бочно и у том моменту оружје опаљује метак. (У закону се све до овог тренутка дело полицајца квалификује као Нужна одбрана!)

Након тога, нападач видно уплашен, одлази са лица места и даље претећи. Јавља се у клинички центар и пријављује да га је полицајац напао из чиста мира и пуцао у њега те га ранио у главу. Рана која се налази тик изнад увета је раздеротина настала услед ударца пиштољем (мушицом нишана) а не од пројектила. Након тога Милоша хапсе колеге и против њега подносе дисциплински прекршај а тужилаштво покреће кривичну пријаву. Ово је само један кратак опис догађаја који је касније на суду квалификован као убиство у покушају окривљеног полицајца Милоша Грандића, коме су и отац и рођени брат погинули као полицајци на задатку вршећи своју дужност! И Милош је вршио своју службену, али и грађанску дужност штитећи овог пута самога себе! То је могао бити било ко од нас обичних грађана, нечија сестра, мајка, дете или отац … Питам се, ако једног полицајца осуде на 3 године затвора што је штитио себе од напасника са оружјем шта да очекујемо сви ми остали ако би се задесили у сличној ситуацији?!

Милош Грандић, полицајац, поштен човек, из поштене породице, лојалан грађанин ове земље, један од нас, нема право да се брани и нема право да буде ни обичан грађанин али ни полицајац … Овом пресудом, судство и читав правни систем доказује да нема правде у овој земљи, да је криминал изнад сваког закона, да полиција не може да нас заштити (ни сами себе не смеју да штите), да судство, полиција и све институције раде само онако како им се “одозго” каже и да је обичан народ да тако кажем “најебао”!

Поред свих парадокса у овој земљи, ова пресуда од 3 године затвора полицајцу Милошу Грандићу је још један у низу парадокса и пресуда је свима нама!

Не бих спомињао ко је све ослобођен најгорих оптужби уз брдо доказа јер су лојални власти, јер су увлакачи и људске гњиде … али некима је важно да овакви људи као што је Милош буде осуђен на робију како би свима нама показали да право на слободу немамо, да право на било какав отпор такође немамо!

У понедељак 18.06. испред основног суда у Новом Саду, у 11 часова организује се окупљање у циљу подршке осуђеном полицајцу Грандићу!
Сви они који се због овакве пресуде осећају издани и они који се плаше за своју безбедност и безбедност своје деце јер на улицама разни хулигани могу да нам раде шта год пожеле а да се не плаше закона – нека дођу да дају подршку јер тиме бране и своју слободу и свој живот!

Милош је на жалост осуђен, и тиме смо на неки начин осуђени и сви ми обични људи али мислим да протестом против овакве пресуде чинимо и себи добро јер Нови Сад овом пресудом није сигуран град!!!

Михаило Јањић

НАЦИОНАЛИСТ.РС