Након што су припадници црногорске Управе полиције (УП), у склопу истраге коју је покренуло Специјално државно тужилаштво (СДТ), реализовали акцију заплене укупно 1.243 пакета цигарета вредности преко милион евра, које су биле превожене камионом бијелопољских регистарских ознака, а претходно, уз заобилажење царинских и пореских процедура, изузете из складишта у слободној зони Луке Бар, од добро позиционираних извора блиских црногорском режиму сазнајемо да је поменута акција изазвала озбиљан расцеп у његовом врху.

Наиме, организована криминална група која је покушала да заплењене цигарете извезе и дистрибуира на сивом тржишту региона, али и Западне Европе, а чија су два припадника ухапшена у овој акцији, наводно је, ни мање ни више, повезана са црногорским председником Милом Ђукановићем, чији су пословни “подухвати” са кријумчарењем цигарета јавности добро познати још од почетка деведесетих година прошлог века. Притом, главна улога коју је у акцији заплене цигарета имала УП, на чијем челу је Веселин Вељовић, најближи сарадник црногорског премијера Душка Марковића, са којим у владајућој Демократској партији социјалиста (ДПС) предводи утицајни тзв. мојковачки клан, упућује на то да је иницијатива за пресецање Ђукановићевог мутног пословног аранжмана потекла управо од Марковића.

Због тога није чудно што је, према сазнањима из истих извора, Ђукановић оптужио Марковића да му ради иза леђа, иако је са своје стране прешао преко ранијих покушаја црногорског премијера да минира његову позицију на челу ДПС, што је и потврдио одређивањем Марковића за носиоца листе ДПС на предстојећим парламентарним изборима. Такође, оно што је посебно занимљиво јесте чињеница да је на челну позицију у СДТ недавно реизабран Миливоје Kатнић, који се у протеклом периоду суочавао са отвореним нападима из Ђукановићевог најближег окружења, конкретно од стране интернет портала повезаних са једним од његових “омиљених” тајкуна, Зорана Бећировића-Ћоћа.

С тим у вези, поставља се питање да ли је Kатнић доживео изненадни излив самопоуздања и професионализма у мозак, па је, мотивисан наговештајима о губитку подршке Ђукановићу и његовом најближем окружењу у Европској унији (ЕУ) и на другим западним адресама, одлучио да знатно приљежније него што је то био случај до сада почне да обавља свој посао, и да стане на пут пословним (читај: криминалним) комбинацијама црногорског диктатора?
Било како било, извесно је једино да је сазрео тренутак да црногорски грађани на предстојећим изборима једном за свагда пошаљу на сметлиште историје вишедеценијски клептократски режим предвођен ДПС, са свим његовим комбинацијама и осталим криминалним активностима, којима је протеклих година и деценија пустошена економија Црне Горе и каљано славно име ове државе у свету.

Leave a Reply