Српски тенисер Филип Крајиновић није имао довољно снаге да направи велики искорак на свом повратку у тениски врх. Њега је у трећем колу после борбе у четири сета са 3:1(3:6, 6:3, 6:4, 6:3) савладао Хрват Борна Ћорић.

Почетак меча је био обећавајући, али је у наставку Хрват био сигурнији у сервису и заслужено је славио пролаз у следеће коло.

Меч су обележили навијачи хрватског тенисера који су истакли заставу НДХ и били обучени у мајицама са апликацијама у славу „Олује“.

Фото: EPA/LYNN BO BO
Фото: EPA/LYNN BO BO

Независна Држава Хрватска је била фашистичка квинслиншка (марионетска) држава основана на делу окупиране Краљевине Југославије, која је уз помоћ Хитлерове Немачке постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945. НДХ је у историји остала забележена по зверствима и геноциду које су припадници режима чинили над Србима, Јеврејима, Ромима, као и Хрватима неистомишљеницима, претежно комунистима.

На челу НДХ се налазио Анте Павелић и његове усташе: ова фашистичка организација је основана 1929. уз помоћ фашистичке Италије, која је обезбеђивала центре за обуку, финансијску и политичку помоћ. Подршка је долазила и од присталица Хрватске странке права, коју је основао Анте Старчевић крајем 19. века.

Фото: EPA/LYNN BO BO
Фото: EPA/LYNN BO BO

Програм НДХ, који је формулисао Миле Будак, био је да се очисти Хрватска од Срба „убијањем једне трећине, протеривањем друге трећине и асимилирањем преостале трећине“. На територији НДХ су основани концентрациони логори, од којих је најпознатији био Логор у Јасеновцу.