Стадо од десетак оваца и коза већ извесно времене, скоро свакодневно, долази на испашу на сомборско Велико православно гробље.

SKANDAL U SOMBORU: Ovce i koze skrnave pravoslavno groblje, dok građani negoduju, NADLEŽNI SAMO SLEŽU RAMENIMA

У потрази за травом пењу се на споменике, руше вазе са цвећем, кидају лишће са дрвећа и грмова. Иако грађани негодују, надлежни ништа не предузимају против неодговорног власника.

-Сви знамо да су то овце и козе В.Ђ., чија кућа је у непосредној близини, у Благојевићевој улици. Стадо које пасе у гробљу је већ уобичајена слика, али нико не реагује. Док сам фотографисала, наишао је власник и само ме нехајно упитао „Ти немаш паметнијег посла, него да сликаш?“. Нисам имала снаге да се расправљам, само сам му кратко рекла да је ту, у близини, гроб мог оца, огорчена је Сомборка М.Б. (пуно име познато редакцији).

Она наводи да је обавестила комуналну инспекцију, где јој је одговорено да му они „ништа не могу“.

  • Уместо да нешто предузму, узвратили су ми питањем – шта они да раде? Kажу, немају начина да га склоне (?!). Испишу му казну, он плати и настави по старом, додаје наша саговорница.

Иначе, преко пута Великог православног гробља, у Благојевићевој улици, смештен је и познати манастир Светог архиђакона Стефана, уз који се налази партизанско и црвеноармејско гробље, на којем су сахрањени погинули ученици Батинске битке, припадници НОВЈ, бугарски и војници Црвене армије.

  • Овце, козе, однедавно и мале, вијетнамске свиње се често могу видети и око манастира, али и по путу између гробља и манастира. Kомшиница је, неки дан, умало слетела колима, јер их је, у сумраку, у задњи час приметила на путу, додаје ова Сомборка.

У ЈKП „Простор“, које управља овим гробљем, кажу да је ово стари проблем, те да је у питању безобразлук једног човека који не хаје ни на опомене, а ни на казне које добија.

  • Kад год приметимо овце и козе у гробљу, или нас о томе обавесте суграђани, обавештавамо комуналну инспекцију. Наши радници истерају животиње изван гробља, али се оне поново враћају, кроз неко време. По информацијама које имамо, власник овог стана живи у близини, више пута је опомињан, неколико пута и новчано кажњен, али га то очигледно није пуно забринуло, каже Слободан Стеванчев, извршни директор у ЈKП „Простор“.

У инспекцији наводе да је свака пријава, коју су добили, процесуирана, те да је В.Ђ. неколико пута био кажњен новчаном казном од 12.000 динара.

Оставите Коментар