„Вратит ће се Иван с тисућу момака, пјеват ће се пјесме наших купрешака“. Ови стихови део су проусташке песме Марка Перковића Томпсона која се, веровали или не, јуче заорила са Радија Суботица, оставивши слушаоце у неверици.

Чак и да не знамо о чему говори песма, сама чињеница да је изводи један од највећих мрзитеља српског народа, хрватски певач Томпсон, била би довољна за осуду Радија Суботица, радио станице која би требало да служи као градски сервис овог града.

Ствар је још црња уколико знамо о чему ова песма пева.

У питању је песма „Мој Иване“ која, као и већина Томпсонових песама, велича усташтво и злочине над Србима. У овој песми главни мотив је усташка „Црна легија“, која се 1942. године борила против партизана на Купресу, причинивши притом бројне злочине над српским цивилима.

Фото: Printscreen/Facebook
Фото: Printscreen/Facebook

Црна Легија је била озлоглашена усташка јединица која се за време Другог светског рата борила за истребљење српског тј. православног живља, на територији Босне и Херцеговине, која је тада била у саставу злогласне Независне Државе Хрватске.

По својој монструозности и свирепости налазили су се у самом врху усташких зликоваца, заједно са Ханџар дивизијом.

Ово није једина симболика у песми. Пола века касније у рату у БиХ 1992. године, хрватска војска напада Купрес. Припадници хрватске војске упадају у српска села у Купресу и убијају српске цивиле које су затекли, или их одводе у логоре. Истовремено пале српске куће, и све то у униформама са словом „У“, баш као и усташе у Другом светском рату.

Фото: Printscreen/Facebook
Фото: Printscreen/Facebook

Иако је овај суботички радио добио велики број жалби од слушалаца, па и појединачна жаљења због инцидента, званичног извињења на порталу или на Фејсбук страници нема, а новинари портала Телеграф покушали су да добију овај радио, али се на телефон нико није јављао.

Ипак, ревносни Суботичани не планирају да пусте да ово тек тако прође.

Суботичанин Бранко Ћирјаковић већ је поднео кривичну пријаву против човека који је на једном од колективних гледања утакмица Светског првенства у фудбалу носио мајицу са Томпсоновим ликом, али је тужба одбијена, јер је судија проценио да нема елекмената ширења националне и верске мржње.

– На јавном сервису Суботице се пушта песма без икаквих проблема. Немогуће је да ће и ово да прође без икаквих последица – каже Ћирјаковић који планира против радија да подигне прекршајну пријаву.