Директор Одељења за међународну безбедност у украјинском Министарству спољних послова Владимир Лакомов, који је учествовао на седници Првог комитета Генералне скупштине УН, уместо да одговори на питање новинара РИА Новости назвао је све руске новинаре терористима и онима који шире порапаганду.

Руски новинар пришао му је после једног од састанака и представио се пре него што је поставио питање.

Када је чуо да се ради о новинару руске агенције Лакомов му је вратио визит-карту и одбио да одговори на питање.

„Не разговарам са терористима, посебно са пропагандистима- терористима“, рекао је он, а на питање да ли све руске новинаре сврстава у ту категорију он је рекао: „Да, пропагандисти, терористи“.

Он је чак одбио да саслуша питање које је новинар првобитно желео да му постави и прокоментарисао да руске новинаре не обучавају да људима преносе истину.

Када је новинар поново покушао да постави питање, украјински политичар је ретерирао.

Поводом инцидента огласио се и званични представник генералног секретара УН Стефан Дижарик који је рекао да УН не сматрају РИА Новости терористичком организацијом.

„У потпуности подржавамо сваки медиј који је овде акредитован. Они имају право да постављају питања. Државе-чланице и делегати одговарају на та питања на начин који сматрају одговарајућим“, рекао је Дижарик на брифингу.

Подсетимо, МИА „Росија сиводња“, чији је РИА Новости део, на списку је украјинских санкција од 2018. године. Украјински провајдери су блокирали доступе сајтовима: россиясегодня.рф, sputniknews.com, ria.ru, rsport.ria.ru, 1prime.ru, realty.ria.ru и rian.com.ua.

Оставите Коментар