“Немој ништа да бринеш, твоја породица ће бити поносна на твоју часну смрт”. “Знаш да ће твоја смрт помоћи другима. То је частан чин.” “Могао би да будеш огуљен (одран). У пролеће заробљенике жртвују у Шипетотеку, богу младог биља. Заробљеницима одеру кожу и њом покривају кип божанства.”

Ово су само неке од порука, делови текста, из сликовнице, коју су васпитачице државне Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, у вртићу у Љукову, поклониле малишанима узраста од четири до шест година, сазнаје ИнфоНет Војводина. На сликовници “Не би ти се свидело да будеш астечка жртва. Грозоте које радије не би да упознаш” је печат Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, истакнут је лого (што се види на последњој страни сликовнице, слика на крају текста) Креативног центра, као аутор потписана је Фиона Мекдоналд (слика на крају текста), а илустратор Дејвид Антрам.

Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs
Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs

Родитељ петогодишњег дечака Н. Б. (име и презиме познато редакцији) сликао је неколико страна поменуте сликовнице, у које је редакција Инфонет-а имала увид. Цртежи у сликовници верно описују оно што пише у тексту на свакој страни, а све обилује описима часне смрти, крви, драња коже, одсецања глава и слично.

“То је само 15 одсто гадости које се налазе у сликовници коју су поделили деци у вртићу!”, изјавио је за ИнфоНет Н. Б. Он у изјави за наш портал каже да “посебно нагласимо да је револтиран и бесан због оног што је доживео”. Каже да можда не би ни знао “какву срамотну сликовницу” су васпитачице дале малишанима, да није чуо своје дете како чита цитате из ње.

Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs
Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs

“Чуо сам да помиње крв, одрубљене главе, часну смрт, да ће неко некоме одрати кожу и био сам шокиран. Помислио сам да дете измишља, па сам га строго упитао – ма, шта то говориш? Он ми је рекао – тата, читам сликовницу! Тек је онда уследио шок”, каже у једном даху саговорник ИнфоНет-а.

Сликовница са печатом Предшколске установе

Када је почео да листа сликовницу, каже да је био згранут оним што тамо пише, а још већи шок је уследио кад је на корицама сликовнице видео печат Предшколске установе “Бошко Буха” Инђија, а на којем осим тога јасно види да пише и Република Србија и Аутономна покрајина Војводина.

Печат ПУ Бошко Буха у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs
Печат ПУ Бошко Буха у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs

“Сутрадан, ујутро, одјурио сам у вртић и питао васпитачицу шта су то поделили деци и да ли су нормални. Она ми је одговорила да зна да је то неприкладно, али да је такав план и програм. Рекла ми је да су они то добили и поделили. Кад сам је питао – па, да ли сте свесни шта сте дали деци, она је ћутала”, препричава овај родитељ.

Каже да чак толико ни не осуђује васпитачицу, колико директора Предшколске установе и све остале више инстанце.

“Али, није ми јасно како је могуће да они који одлучују, како је могуће да нису видели какве књиге штампају за дечицу тог узраста и какве гадости у њима прокламују”, каже Н. Б.

Слика ножа “за вађење срца”

Какве размере могу попримити последице читања једне такве сликовнице, саговорник ИнфоНет-а објаснио је примером једне слике из сликовнице. Каже да је због тога још више забринут.

Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs
Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs

“Нацртан је нож од камена, а уз слику стоји објашњење да он служи за вађење срца. Тај нож личи на маказе. Питао сам васпитачицу, док сам покушавао да јој објасним шта су они то пласирали деци од пет година, да ли је свесна шта из свега тога може да проистекне. Ми у кући имамо маказе, које личе на тај њихов скарадни нож из сликовнице. Ко ће бити одговоран ако моје дете, следећи упутства из сликовнице коју им је дала Предшколска установа, сутра узме маказе и, не дај боже, убоде неко друго дете. Јер, баш тако је нацртано у тој њиховој сликовници. Васпитачица није знала шта да ми одговори. Најежим се кад само помислим шта све може да закључи једна дечија глава кад чита овако нешто и гледа те слике”, каже Н. Б.

У Предшколској установи без одговора

Јесу ли свесни какву сликовницу су поклонили петогодишњацима, да ли су претходно проверили шта пише И шта је нацртано у њој, сматрају ли да је такво штиво пригодно не само за тај узраст деце, него генерално за школски узраст, ко ће да сноси одговорност за овакав пропуст? Ни на једно од ових и многа друга питања данас нисмо могли да добијемо одговор од директорке Предшколске Установе “Бошко Буха” у Инђији, јер је била одсутна.

Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs
Једна страна у сликовници, Фото: Н. Б./infonet-vojvodina.rs

“Директорка и њен помоћник су на семинару. Молим вас, позовите ујутро од 7,45 до 8 сати, можда успете да је добијете”, рекла нам је секретарица школе.

Креативни центар: Хумористички приказ историје, заснован на чињеницама

У “Креативнм центру”, који је издавач сликовнице „Не би ти се свидело да будеш астечка жртва“, у писаном одговору редакцији ИнфоНет-а, а који потписује директорка те издавачке куће Љиљана Маринковић пише да су “угледни аутори сликовнице на хумористички начин” представили одређени историјски период.

Оставите Коментар