У Базилици срца Исусовог у Загребу за сутра у 17 сати заказана је миса задушница за „35 хрватских мученика, високих часника, генерала и пуковника Хрватске војске НДХ“, стоји у лецима којима се позива на тај догађај, објавио је портал „Индекс“.

 

Како се наводи, реч је о високим часницима који су у јесен 1945. године погубљени као ратни злочинци.

Миса се не спомиње на интернет страници жупе, а одговор на телефонске позиве није било могуће добити, наводи тај портал. „Антифашистички Вјесник“ је истражио ко су неки од споменутих усташких часника за које је заказана миса.

Усташки генерал Антун Нардели заповедао је усташким снагама у источној Босни. Забележено је да је својим војницима наредио: „Све што хода на две ноге убијте, а све што хода на четири ноге доведите“. Нардели је касније био један од усташких заповедника у нападима на Петрову гору, где је око 1.800 људи ухваћено и одведено у концентрационе логоре.

Јосип Шолц, Артур Густовић и Мирко Грегорић били су заповедници у офанзиви на Козару, у којој је убијено и интернирано више од 50.000 цивила.

Генерал Томислав Сертић предводио је експедиције којима је примарни циљ било уништење српског цивилног становништва у Лици. Генерал Славко Сколибер, заповедник Првог домобранско-усташког славонског збора стационираног у Новој Градишки, био је један од најодговорнијих за омогућавање неометаног рада логора смрти у Јасеновцу. Његов задатак био је да онемогући бег логорашима, или покушај ослободилачке акције партизана.

Према књизи „На суђењу“ 1945. године закључено је да Славко Сколибер сноси једнаку кривицу за спровођење усташког геноцидног плана као и његови идеолошки архитекти Анте Павелић и Миле Будак, пише „Антифашистички Вјесник“, пренео је „Индекс“.

Прочитајте још: СЕПАРАТИСТИ ПОБЕСНЕЛИ: У Новом Саду откривена нова застава покрајине! (ВИДЕО) 

ПРЕВРЋЕ СЕ У ГРОБУ: Нацистичке заставе освануле на Черчиловој палати! (ФОТО)

КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА: Ово је припрема за рат, циљ је нестанак Српске!

Извор: rs.sputniknews