Сестра православне Јеврејке убијене у Француској 2017. године поднеће правни захтев у Израелу у нади да ће добити процес против убице.

Kобили Траореу, који је убио Сару Халими (65), не може да се суди у Француској након што је суд закључио да он не може да буде кривично одговран због свог менталног стања, преноси ББЦ.

Траоре је убио Сару у ономе што су француски судови сада прихватили као антисемитски напад.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Изговарао је стихове из Kурана када ју је напао у њеном стану у Паризу.

Такође је певао „да је Бог велики“ на арапском пре него што ју је бацио преко балкона стана на трећем спрату у источном делу града.

Траоре, који је имао 27 година у тренутку напада, тренутно се налази у психијатријској болници.

Израелски кривични закон може да се примени на антисемитске злочине почињене у иностранству уколико их затражи израелски држављанин, у овом случају Сарина сестра, Естер Лековер.

Међутим, Француска не изручује своје држављане.

Два адвоката Лековер „жале што су приморани да убрзају овај поступак, али не могу да прихвате ускраћивање правде које вређа разум и правичност далеко изван јеврејске заједнице Француске“, рекли су у изјави.

Раније овог месеца један од највиших судова у Француској потврдио је да се Траореу неће судити. Речено је да је пролазио кроз „делиричну епизоду“ када је извео напад и да стога није кривично одговоран.

Суд је рекао да није важно што је на његово ментално стање утицало вишегодишње узимање дрога.

Адвокати породице Халими, међутим, тврдили су да је он конзумирао дрогу по својој вољи и требало би да важе иста правила као да је убиство починио док је био пијан.

Оставите Коментар