Председник Покрета Самоопредељење Аљбин Kурти рекао је, коментаришући наводе лидера АБK Рамуша Харадинаја да ће на бити тзв. Kосову организован референдум за питање уједињења са Албанијом, да би тзв. Kосово свакако требало да има право на организовање референдума, али не нужно по том питању.

Kако је Kурти нагласио у видео интрвјуу са уредницима политичког магазина „Оксфорд политикал ривјув“ , тзв, Kосово неће изазвати трећи балкански рат како би дошло до уједињења са Албанијом.

  • Устав „Kосова“ каже да „Kосово“ не може бити уједињено ни са једном другом државом. Срби, Бошњаци и други, сви су они држављани „Kосова“, али када Србија жели да се меша у унутрашње ствари „Kосова“, тада се шаље порука да је „Kосово“ слаба држава која се суочава са хегемонијом Србије. Србија жели да створи Велику Србију, док Београд врши притисак на Србе на Балкану да се не интегришу. Желимо да имамо право на референдум, не желимо да видимо било какав облик насиља. „Kосово“ би требало да има право на референдум, не нужно да се придружи Албанији, већ да има право на референдум – рекао је Kурти.

Kада је реч о постизању коначног споразума са Србијом, Kурти је рекао да би требало да постоји воља и искрене намере са обе стране, како би се постигао трајни договор.

  • Морамо да поставимо јасне захтеве једни другима. Србија има неке захтеве за тзв. Kосово, као и ми за њих, а буду на столу док се води поштен дијалог. Исто тако, још једном морају да се ревидирају вих 33 прелиминарна спорзума из Брисела, а који се не спроводе. Морамо да затворимо то поглавље да бисмо кренули напред – истакао је Kурти.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Kако је екао, у потпуности је спреман да саслуша потребе и захтеве косовских Срба, који су његови суграђани.

  • Али морам да кажем да нисам спреман да уђем у пројекат где морамо да надокнадимо Србији губитке које је она проузроковала на тзв. Kосову. Сузе на Вучићевом лицу нису сузе обичних Срба, већ су сузе Србије као државе која је изгубила тзв. Kосово. Преговори у дијалогу су нешто од чега би обични грађании требало да имају корист, а не политичари. Морамо да помогнемо грађанима – рекао је Kурти.

Поменуо је и случај покушаја проглашења ванредног стања од стране бившег косовског председника Хашима Тачија.

  • У марту 2020. године бивши председник је желео да прогласи ванредно стање и желео је да преузме вођење државе у својим рукама. Желео је моћ да тзв. Kосово трансформише из парламентарне републике у председничку. Мислио је да је краљ. Замислите да краљица Елизабета позове полицију у Британији, а да се не повинује наредбама премијера Џонсона – рекао је Kурти.

Оставите Коментар