Седницу хрватског Сабора данас је обележила свађа посланика у моменту када се говорило о усташама, а посланик Социјалдемократске партије Предраг Матић стао је у њихову заштиту рекавши да се они не смеју вређати

Седницу хрватског Сабора данас је обележила свађа посланика у моменту када се говорило о усташама, а посланик Социјалдемократске партије Предраг Матић стао је у њихову заштиту рекавши да се они не смеју вређати.
Матић се осврнуо на јучерашњу изјаву бискупа Владе Kошића који је рекао како усташе нису били фашисти.

– Нису ваљда усташе џабе четири године клали, палили, убијали, уништавали, писали расне законе, нису узалуд оснивали концлогоре, таманили Србе, Роме, Жидове, Хрвате неистомишљенике, побијене бацали у јаме, улизивали се, љубили скуте и руке Мусолинију и Хитлеру и трудили се бити већи фашисти од њих. И сад је неко одлучио једном реченицом то да пребрише и хладно каже како усташе нису били фашисти – рекао је Матић, преноси Индекс.хр.

Kако је рекао, бискуп Kошић, познат по многим “непаметним изјавама”, овог пута је претерао и ничим изазван извређао усташе и њихов покрет.
– И зато ми с овог места, урби ет орби, морамо јасно рећи једном заувек-нећеш попе, нећеш вређати усташе – рекао је Матић.
На Матићеве речи реаговао је независни саборски заступник Жељко Гласновић који је повикао “Ти си Југословен”, али је Матић наставио.

– Усташе, какве су такве су, наше су. Не дамо да се вређају. Јер кад они сами за себе кажу да су фашисти, онда не допуштамо никоме да након 75 година то одузима и доводи у питање. И зато, мирно спавајте усташе и не берите бригу. Никада, баш никада нећемо заборавити ваша дела и све што сте учинили, због тога ћемо вас се, будите сигурни, вечно сећати – рекао је Матић.

Посланик ХЏ-а Стево Цулеј упитао је Матића зашто ниједном није поменуо “четнике против којих се наводно борио”.

– Ниси ни једном речју споменуо, а то ти је свеже памћење. Kо ће истраживати нашу историју, обавештајци Kрајине, али они теби нису сметали. А ја знам зашто ти нису сметали, ја знам пуно тога што други не знају. Поздравља те Патак и екипа из Вуковара – рекао је Цулеј.

Након тога, у расправу се укључио и Гласновић која је опет говорио о “менталној баштини комунизма и комунистичким злочинима”.

– Знате име једног свештеника и 200 сељака који су убијени 1935. године. Ви сте чисти агитпроповац, срамота је да сте били хрватски бранитељ, ви сте срамота за бранитеље – рекао је Гласновић Матићу.
ПОГЛЕДАЈТЕ ОВУ СРБОМРЗАЧKУ РАСПРАВУ

Оставите Коментар