Ученици основних школа у кантону Сарајево од нове школске године учиће из уџбеника историје у којима пише да су „Срби извршили агресију на БиХ“ и да је „Република Српска настала на геноциду у Сребреници“.

Спровођење новог наставног плана контролише лично премијер кантона Елмедин Kонаковић, који каже да „деца треба да науче шта је истина“.

У новим књигама историје највише места су добиле лекције о наводном геноциду у Сребреници и наводној опсади Сарајева, а као искључиви кривци за ратове деведесетихозначени су Срби. Војници РС означени су као четници, а њихове вође као ратни злочинци.

Термин „грађански рат у БиХ“ је строго забрањен и замењен са „агресија Срба у БиХ“

„Наша деца морају учити о опсади Сарајева, о његовом страдању, о геноциду у Сребреници, много више о злочинцима који су у међународним правним процесима одговорни, осуђени и леже у затворима. Тренутно постоји мноштво извитоперених чињеница и нећу дозволити да у уџбеницима пише да се у БиХ догодио грађански рат“, рекао је Kонаковић.

Министарство цивилних послова не може много да учини.

„Сматрам да се ту ради о јасном говору мржње и повратку у деведесете године прошлог века“, рекао је заменик министра цивилних послова БиХ Ђорђе Милићевић.