У протеклом рату страдало је 29.032 особе из Републике Српске, чиме је доказано да је Демографска служба Хашког трибунала умањила број српских жртава за 21 одсто.

То за каже Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који истиче да је Српска у претходне четири године радила на бази података о жртвама рата.

– Демографска служба Хага рекла је да је страдало 22.779 Срба, а Мирсад Токача из Информационо-документационог центра из Сарајева тврди да се ради о броју 24.953. Међутим, ми смо до сада евидентирали 29.032 особе које су страдале у рату и ове године ћемо објавити званичан податак. Урадили смо темељну базу, јер не желимо да било које име буде предмет оспоравања. И овај податак који сада имамо неће бити коначан, јер ће остати списак особа чија је судбина још непозната – рекао је Којић.

Он сматра да је податак по којем је у рату страдао мањи број Срба послужио да се креирају одређени процеси пред Хашким трибуналом. Каже и да Републички центар поседује сву документацију о жртвама које су у бази, као и околности у којима су страдали.

– Не желимо да било ко сутра покуша да оспори да војник који је страдао није био војни циљ, док истовремено истражујемо и да ли је извршен ратни злочин над тим лицем. Сетимо се само страдања на Озрену и одсечених глава српских војника – поручује Којић.

Председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да ни овај број није коначан, јер процењују да је страдало око 33.000 особа.

– У овај податак нико не може да сумња и он ће много значити у процесима ратних злочина, анализи и извлачењу различитих закључака, као и приликом израде архивске грађе о протеклом рату – рекао је он.

Додаје да утврђени број жртава „жесток“ и да га сада треба учинити међународно релевантним како више не би било манипулација.

Извор: Srbija Danas / Blic.rs