Депеша Викиликса од 5. Марта 2008. године показује да се Сава Јањић, у договору са страним фактором, оглушивао од одлуке Цркве, радио мимо одлука Синода, а да скандал буде потпун, стране обавештајце о дешавањима унутар СПЦ обавештавао са лажне имејл адресе, по ранијем усменом договору!“

У депеши 08Priština99_a наводи се да је Сава дубоко разочаран што се СПЦ противи сарадњи са међународним окупаторским организацијама, али да ће наставити да ради испод жита, а посебно је занимљив овај део: „…Сава се због ове одлуке осећа дубоко потрешено… Ипак, уверио нас је да ће контактирати са нама путем имејла, а за осетљивије ствари ће користити лажни налог“.

У истој депеши, Сава се америчким обавештајцима пожалио да је покушао иза леђа тадашњег владике Артемија да избоксује дозволу за кооперацију са Албанцима преко митрополита Амфилохија, али је овај то одбио, због чега је овај амерички доушник био дубоко разочаран!

Очигледно је да се у наредном периоду Јањић ипак изборио како да удовољи својим менторима, имајући у виду да је радо примао до рамена крваве терористе и проводио сате пријатних разговора са њима!

НАЦИОНАЛИСТ.РС

Leave a Reply