Велики број трговинских ланаца у Србији у својој понуди има „Kамила“ бомбоњере, на чијој декларацији је јасно истакнуто да је „увоз са Kосова“ чиме се грубо крши Устав Србије, где у преамбули стоји да је то саставни део наше земље, као и препоруке Минстарства трговине.

Да све буде горе, када се отвори кутија, приметно је да су чоколадне бомбоне поређане у облику „велике Албаније“, чиме је упућена јасна провокација свим купцима и грађанима у Србији.

Надлежни органи, аналтичари и представници Удружења потрошача најоштрије су осудили продају оваквог производа у нашој земљи и поручили да он под хитмо мора да буде и склоњен са рафова.

  • У продавници сам наишао на бомбоњеру „Kамила“, која наоко изгледа лепо и одлучио сам да је купим. Искрено, нисам обратио пажњу на декларацију јер то никада не загледам. Kада сам дошао кући, случајно сам погледао и пао ми је мрак на очи. На декларацији производа који сам купио у Србији стоји земља порекла Kосово. Нисам могао да верујем да је неко то дозволио – сведочи видно разочаран грађанин Србије.

Хитна реакција

Аналитичар и извршни директор Центра за међународну јавну политику Мишел Зубеница рекао је да овакве ствари не би смеле да се догађају у Србији и да би овај производ што пре морао да буде склоњен са рафова.

  • Став наше земље по питању Kосова је јасан, као и наш Устав. С тога не бисмо смели да дозволимо да на рафовима виђамо производе са косовском декларацијом. Све ми је ово додатно несхватљиво ако имамо у виду да они већ дуго држе 100 одсто таксе на нашу робу и да се наше фирме муче да неки производ пласирају на Kосово. Уз све то бомбоњера има облик „велике Албаније“ – што је директна провокација за сваког нашег грађана.

У Националној организацији потрошача Србије наглашавају да је овакава начин декларисања мимо свих законских норми, али и непоштовање грађана наше земље.

  • Поставили су бомбоне мало укосо да се не би лако приметило. То је огромна провокација и не могу да верујем да још стоји у рафовима у продавница – пожалио се разбеснели потрошач.

Јасни прописи

Надлежни органи сматрају да има пропуста у оваквм начину декларисања и напомињу да царина, а потом и сви остали морају бити много пажљивији и ригорознији за пословање дистрибутера на овакав начин.

Оставите Коментар