Молитвом коју је служило свештенство цркве Светог цара Константина и царице Јелене, у парку Светог Саве у Нишу обележен је почетак изградње продавнице и палионице свећа. Завршетак изградње очекује се око православног Васкрса.

Објекат ће бити изграђен по пројекту архитеката Јелене и Јована Мандића који су пројектовали и саму цркву. Благослов за изградњу дао је епископ нишки Арсеније.

Изградња објекта проистекла је из практичних разлога. Лоше решење система вентилације и горионици за свеће унутар храма стварали су озбиљан проблем прљања зидова. То би догорочно штетило и фрескопису који из истих разлога још није завршен.

“Циљ изградње објекта је да се ослободи простор храма, како би живописање његове унутрашњости могло да отпочне. Прошле су две деценије како је црква изграђена, али још није завршена. То је заправо била и кочница која нас је ометала у живописању храма”, рекао је владика нишки Арсеније.

“То је један од проблема који је од почетка постојао и технички је било немогуће решити га успешно. Са овим пројектом који су урадиле ерхитекте Мандић, коначно смо дошли до једног доброг решења које ће бити на ползу и верника, а својом формом значиће много и за сам храм”, каже архитекта Хаџи Иван Реди.

Изградњом нове палионице свећа црква решава један велики проблем и добија место где ће верници моћи на пристојан начин да упале свећу. У истом објекту функционисаће и црквена продавница.

Архитектонски, објекат је у потпуности усклађен са самом црквом.

“Објекат који смо пројектовали заузима површину 65 метара квадратних и има све елементе које има и храм. Биће изграђен од истог или приближно истог материјала, тако да ће то бити једна складна целина. Све ово је требало да крене и раније, али нас је корона прилично успорила”, рекао је Мандић.

Радове, чија је вредност 15 милиона динара, финансира град са десет и Епархија нишка са пет милиона динара.

Изградња храма Светих Равноапостолских царева Константина и Јелене у Нишу, започета је у пролеће, 3. априла, ратне 1999. године. Постављању камена темељца, под ваздушном опасношћу, присуствовао је и блаженопочивши патријарх Иринеј, који је у то време био на челу нишке Епархије.

Храм није у потпуности завршен. Фрескодекорисан је само олтарски део. Осликан је и иконостас, а на једној од купола налази се витраж. У храму је остало око 2.000 квадратних метара за фрескодекорацију.

Светлана Петровић

Оставите Коментар