Ко је волео ноћни провод у Београду осамдесетих сигурно је чуо за један од тада најпознатијих клубова у то време који се звао Дуга а који је пројектовао чувени београдски архитекта Илија Глигоријевић.

Можда ипак познатији од пројектанта је био човек који је држао Дугу а то је Влада Перовић, естрадни менаџер. За оне који његово име чују тек данас он је само бивши муж Лепе Лукић и Сузане Перовић. За оне који га знају од осамдесетих година Влада Перовић је много више.

У једном од ретких интервјуа Перовић је открио чиме се бавио, са ким се дружио…

„Држао сам један од најбољих клубова Дуга. Одлазио сам на базен у Интерконтиненатлу, имали смо специјалне пропуснице и ту сам се виђао са Иваном Стамболићем. Никакве ми дубље приче имали.

Једном ми је рекао:

  • Морам да идем, имам сад седницу ови ће ме напасти тамо…, почео је своју причу Перовић у емисији „Голи живот“ која је емитована пре неколико година

Кад је својевремено ухапшен писало је у новинама „Успон и пад балканског плејбоја“.

„Девет месеци сам био у ЦЗ. Имао сам десет адвоката. Нико није могао да ме брани јер им нису дозвољавали да преузму процес. У тај процес је после ушао Зоран Стојковић бивши министар правде који је успео то да доведе до краја. Ја сам ослобођен у том поступку. Тада је био ухапшен и редитељ Гага Антонијевић у тој акцији оптужен за избегавање служења војске. Годинама сам итсраживао зашто су ме напали а одштету нису платили када сам ослобођен.“

Кад је отворио Дугу то је била задња деценија старе Југославије.

„Долазили су Јосипа Лисац, Мишо Ковач, Кустурица, Ирфан Менсур, Драган Николић, Зоран Радмиловић. Правили смо селекцију ко је могао да уђе а ко не. Радмиловић је ноћу долазио кад заврши у Атељеу 212 и онда је своје задње пиће завршавао у Дуги.

Једном ми долазе момци са врата и кажу ми – Дошао Зоран Радмиловић али у пиџами.

А он ишао у пиџами да баци ђубре и у шлафроку са зимском капом за спаван је ушао да попије само један вињак. Ми смо га пустили, нисмо могли да га не пустимо… Ето колико је био велика звезда. После дошла његова жена извређала нас што смо га пустили.

И баш ту ноћ је била рација, а члесто их је било, а Зоран Радмиловић им каже – Шта ћете ви пандури овде? Сви ћуте. Они му траже личну карту а он им рече: Знате кад сам ја био шеф полиције у Зајечару, кад саслушавам неког онда шамарчину ударим па слине на једну а глава на другу страну. Е тако се саслушава. И полиција се повуче из клуба.

Ту је долазила и Лепа Брена свако вече. Долазили су ноћу и пили целу ноћ до ујутру. Преброје паре од турнеје и оду. Долазио и Шабан Шаулић.

И једну ноћ био Минмимакс. А ја имао два пара боксерских рукавица. И зову ме да дођем да видим, окупили се људи кад оно Лепа Брена и Шабан Шаулић боксују. И она удари тако Шабана да му скоро пала перика. И Минимакс прекине меч речима – Нокаут. Прекид меча да Шабан поправи перику.

Мухарема Первића су вратари умели да изнесу буквално из Дуге и да га одвезу кући, унесу га унутра и ставе у кревет и покрију га. Он сутра дође и каже – Хвала ти.

Долазили Соња Савић и Раде Шербеџија. Тад кад су снимали филм „Уна“ долазили су свако вече. Попију две флаше вискија и оду. Ја углавном познатим личностима нисам наплаћивао. Они су имали мале хонораре тада а били су нам велика реклама“

ЗНАЛО СЕ КО КОСИ КО ВОДУ НОСИ

Нису се певачи тад забављали са момцима који су били с оне стране закона. То је тад било срамота.

На вратима су били браћа Цаковић, боксери… Поштени момци. Они су издржали 4-5 година свакаквих туча на вратима. Само зато што смо правили селекцију ко може да уђе. Помагао ми је и мој школски друг тада начелник београдског СУП-а инспектор Мирослав Бижић.

Давао ми је подршке да у Дуги не може да буду туче. Говорио ми је ко је опасан ко није. Саветовао ко да не уђе. Е једном је рекао – Исо Леро Джамба не може да уђе у Дугу. Али овај успе некако да превари вратаре и уђе на силу.

Бижа је то сазнао и дошао је ноћу у два сата. Онда му је рекао – Е сад изађи напоље. Джамба га је морао да га чека напољу до 7 ујутру. Чекао је и цупкао док је Бижа унутра пио виски. После га је у 7 одвео у станицу. Не знам шта је било али Джамба више није долазио.

КАКО ЈЕ ПУСТИО АРКАНА И КАКО МУ ЈЕ ОДУЗЕО ПИШТОЉ

Аркан је улазио у Дугу али он и ја се знамо јер смо становали у заједничком стану у Брежицама. Из младости смо се знали као деца. Ја сам га и заборавио. И када се он вратио из Немачке дошао је преко дана да ме види. Ја сам му рекао да у Дугу не може да уђе…

Е онда ме је звао инспектор Бижић.

  • Нјега мораш да пустиш. Мене су звали да ти кажем да Аркан мора да уђе у Дугу.

И тако је Аркан ушао у Дугу. Био је изузетно коректан. Аркан је после долазио са Шекуларцем.

Иначе Аркан је имао два пиштоља. Једном су ми вратари рекли да је Бижа узео Аркану тај други пиштољ што је имао скривен. А крио га је на панциру код врата. После ме Аркан три дана јурио да му Бижа врати тај пиштољ. Бижа ми је само рекао да се не мешам и да му не пада на памет да му врати пиштољ. Мислим да му га никад и није вратио.

ТАДАШЊИМ ЖЕСТОКИМ МОМЦИМА УЛАЗ ЈЕ БИО ЗАБРАЊЕН

Али је Љуба Земунац ипак ушао…

Зове ме конобарица и каже да ми је дошао неки другар из Немачке и да ме чека. Ја пожурим, уђем скоро нигде никог нема кад оно седи Љуба Земунац са краватом у оделу поред диск џокеја.

Наручио флашу вискија и седи. Поздравио се са мном. Био је ту једно сат и по, почастио је све и отишао. Никада више није долазио у Дугу. Нјему је важно било да уђе у Дугу.

Ћента није до тада ушао у Дугу. Са његовим братом сам ишао у основну школу у Земуну. Ћента је био коректан дечко. Нјега сам из другарских обзира морао да пустим али се моји вратари нису сложили.

  • Ако пустимо њега, пустићемо целу булуименту…

Е онда сам им један дан рекао да не дођу на посао јер сам Ћенту морао да пустим. Дошао је, седео је сат-два, почастио све и отишао.

ИНЦИДЕНТ ИЗМЕЂУ АРКАНА И МИРОСЛАВА ИЛИЋА

Мирослав Илић је био тад велика звезда, ја сам чак нешто тада и радио са њим. Умео је да дође пијан, био је весељак. Пио је тзв „божић пиће“. То је мешавина Курвоазијеа и кока коле. То је било одвратно. Кад је један Фрацусз видео рекао је – О Боже!

Седим ја са Бором Чорбом, договарамо неки концерт. И седе ту Аркан и Шекуларац. Мирослав се стрмоглави доле и нешто ме као зове.

  • Пусти ме сад. Сачекај, каже му.
  • Ма дођи овако, и повуче ме Мирослав и ја падох преко стола.

И Аркан му каже – Шта радиш то певач? Ајде смири се мало. Мирослав Илић му се унео у лице – Шта оћеш?

Аркан га цакнуо ципелом у менискус он замало пао. И шепајући оде до мојих вратара да пита ко је ово. Кад су му рекли да га је ударио најјачи мангуп криминалац у Европи, Мирослав Илић је узео такси и никад није више дошао у Дугу.

После су се они помирили.

КАКО ЈЕ АРКАН КУПИО КУЋУ

Аркан је баш волео да коцка. Умео је да изгуби све. Једном је дошао код мене и каже – Друже, може ли пиће.

  • Па где ти је ауто?
  • Ма немам више ни ауто.

Частили смо га кафом, ни за њу није имао.

Кад је зарадио онда је у најлон кеси донео 55.000 долара. Пар хиљада је дао а за 50.000 је рекао да иде да купи кућу. И тим новцем је купио ту познату кућу поред Звездиног стадиона.

П. Л.

Оставите Коментар